Einstandolta a szülők levelét a mezőcsáti fideszes képviselő

Elszedte a mezőcsáti iskola diákjaitól a szülői közösség sztrájkról tájékoztató levelét az egyik fideszes önkormányzati képviselő.

„Kedves szülő! Fogjunk össze, támogassuk a tanárok kezdeményezését és sztrájkoljunk mi, szülők is! Jelezzük, hogy mi is szeretnénk eredményes változást az oktatásban! Ne engedd a gyerekedet 2016. február 29-én, hétfőn iskolába! Három nap hiányzás igazolhat a szülő is. Legyen ez az első figyelmeztetés! Együttműködésed köszönjük!" Ez szerepel azon a kis szórólapon, amelyet a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szülői közössége készített, s amelyet a gyerekek segítségével megpróbáltak eljuttatni azokhoz a szülőkhöz is, akik még nem értesültek az országos akcióról - számolt be az eseményről az eszon.hu.

Sokakhoz viszont valószínűleg ennek ellenére sem jutott el a felhívás. Több, egymástól független forrás arról számolt be a hírportálnak, hogy az egyik helyi önkormányzati képviselő, a fideszes Vaskó Ferenc először az iskola vezetésén próbálta számon kérni, milyen jogon tűrnek el efféle akciót, majd amikor megtudta, hogy mindehhez joguk van a szülőknek, egyesével próbálta elszedegetni a diákoktól a szórólapokat.

Czeglédi Terézia, az iskola igazgatója az eszon.hu érdeklődésékre azt mondta: Vaskó Ferenc valóban járt az intézményben, ahol felvetéseire az igazgatóhelyettes válaszolt. Ő volt az, aki tájékoztatta a képviselőt dr. Aáry Tamás Lajos ez ügyben hozott állásfoglalásáról. Az oktatási jogok biztosa ugyanis már szerdán tudatta: az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Ugyanakkor sem a tanulót, sem a szülőt nem érheti hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Czeglédi Terézia szintén értesült arról, hogy az intézménytől pár száz méterre található ebédlő környékén a képviselő a gyerekektől kéregette el a szórólapokat, ám ő maga ezt nem látta, a történtekről a kollégái tájékoztatták.

Az igazgató hangsúlyozta: a tiltakozó akciót a szülők, nem pedig az iskola szervezi, ők maguk február 29-én normál tanítási napra készülnek. Kijelentette ugyanakkor, hogy az oktatási rendszer szerinte is reformra szorul, hiszen a jelenlegi struktúra erősíti például a szegregációt. Ez pedig – megítélése szerint – mind a mezőcsáti iskolának, mind pedig az oda járó gyerekeknek egyaránt káros.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.