Ma is tüntetnek a kormány ellen

A gyülekezési törvény módosítása, illetve úgy általában az Orbán-kormány ellen tüntetnek ma este is a Kossuth téren.

Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen - az Összefogás Napja – ezzel a címmel szervezett tüntetést a Kossuth térre a Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen elnevezésű Facebook-csoport ma este hat órára.

A szervezők nem kis ambíciókkal néznek a mai tüntetés elé, az esemény Facebook-oldalán például ezt írják: „Ez a tüntetés nem egy lesz a sok közül, hanem az első abban a sorban, melyekkel elérjük az Orbán Rezsim összeomlását Március 15-re, az Ultimátum Napjára. Ezen a tüntetésen nem részletkérdések lesznek, hanem a Fideszmaffia egészének elutasítása, a felszólalások és a cselekvések eszerint kerülnek megszervezésre" – írják és egyben meghirdetik és ígéretük szerint két hónap alatt meg is valósítják a „Fideszmentesítési Akciótervet."

Sátrak a Parlament előtt
Kovács Bence / Népszabadság

„A gyülekezési jog korlátozásának akarata még a legnaivabbak számára is megmutatta a Rezsim igazi arcát: diktatúra épül, mindenkinek számot kell vetnie magával: ellenáll, vagy pedig belesimul" – folytatódik a szöveg, utalva Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnökének szavaira. Gulyás a Népszabadságnak adott interjúban december végén beszélt arról, hogy módosítanák a gyülekezési törvényt. A politikus akkor elmondta, hogy a változtatás nem a mostani utcai demonstrációk ellen irányulna, hiszen a tüntetések éppen azt bizonyítják, hogy a rendőrség a sokszor már éles kritikával illetett törvényt jól tudja alkalmazni.

Véleménye szerint viszont vannak olyan kérdések, amelyeket tisztázni kellene, például az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentésével kapcsolatban és a tüntetések időtartamára vonatkozóan. „Az természetesen bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen. Azonban a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak" – mondta akkor Gulyás. Később kijelentette, hogy a Fidesz-frakció kész az ellenzékkel egyeztetni a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtását megelőzően. A Heti Válasznak pedig azt nyilatkozta, hogy ha valaki a gyülekezéshez való jog érdemi korlátozását szorgalmazná, elsők között szólalna fel ellene.

A gyülekezési törvény módosítása, illetve általában az Orbán-kormány elleni tüntetés szervezői „a nem europer, és nem demokrata Fidesz és Jobbik" kivételével minden civil és politikai szervezetre számítanak, és mindenki szabadon használhatja is a jelképeit a demonstráción. A tavaly ősz óta tartó kormányellenes demonstrációk szervezői eddig elutasították, hogy bárki is pártjelvényekkel vonuljon fel egy-egy tüntetésen.

A tüntetés előzetes programja szerint Kész Zoltán, Veszprém ellenzéki képviselőjelöltjének ez alkalomra írt beszédét olvassák fel, majd felszólal Seregélyes Judit (Európa Csoport), Kohut Mihály (Antifasiszta Hálózat), Nagy Katalin (Fehérkendő Mozgalom), Szabó Gábor "Tuareg" pedig Tavaszi Vihar címmel a Fideszmentesítés cselekvési tervét ismerteti. A tüntetők fáklyás élőfal fölállítását is tervezik a Parlamenttel szemben, illetve esküt tesznek.

Hat óráig 3600-an jelezték részvételüket a Facebook-on.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.