Nem kap pénzt a Pető Intézet

A kormánypárti képviselők tegnap leszavazták a Pető Intézet pénzügyi támogatását célzó ellenzéki előterjesztést. A stadionépítésre, pedagógusbér-emelésre 84 milliárdot szavaztak meg a minap.

A 400 milliárdos költségvetési tartalékból félmilliárd forintot vett volna el Szabó Tímea független képviselő, a pénz a fogyatékosok oktatását végző, nemzetközi hírű Pető Intézethez került volna, de a kormánypárti képviselők elgáncsolták a kezdeményezést – adja hírül az origo.

A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Pető Intézet szorult helyzetére való tekintettel Szabó Tímea független képviselő azt javasolta, hogy az intézmény 500 millió forintos támogatást kapjon. A parlamenti többséget alkotó kormánypárti képviselők – három kivétellel – nemmel voksoltak a hétfői parlamenti szavazáson.

Szabó Tímea már a hónap elején állította: "Bebizonyosodott, hogy az Orbán–Simicska-rezsim ismét hazudott. A gyorssegély csupán félrevezetés, a 420 millió forint mindössze a 2013–2014-es tanévre szóló, a törvény által már korábban biztosított keretösszeg, és nem extra támogatás, amely kimenthetné a csődhelyzetből az intézményt."

A képviselő akkor azt nyilatkozta: információikat, hogy a kormány a Pető Intézet egyik épületébe költöztetné a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolta. Azonban úgy tűnik, a kormány cáfolata "kacsa". A kormány "készülő ingatlanpanamájára" egyértelmű bizonyítékok vannak – tette hozzá.

Egy speciális konduktív pedagógiai normatíva bevezetése oldhatná meg hosszú távon az évek óta anyagi nehézségekkel küzdő Nemzetközi Pető Intézet helyzetét. Egy olyan támoga­tási rendszer bevezetését jelentené ez, amely lehetővé tenné, hogy a 2006-ban magyar szellemi hungarikummá nyilvánított úgynevezett konduktív pedagógiai fejlesztőmódszer alapján szükséges óraszámban és az adott gyerek egyedi igényeihez igazodva tudjanak foglalkozni a mozgássérült gyerekekkel úgy, hogy mindez ne kergesse a csőd szélére a világhírű intézményt – mondták szakértők lapunknak. De abban mindenki egyetértett, hogy az ígért 420 millió forint sokat segítene az intézménynek szorult helyeztében. 

A Pető Intézet augusztusban új köznevelési szerződés megkötését kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, jelezve, hogy a kiegészítő támogatás nélkül az intézmény működése ellehetetlenülne. A tárca az akkori közlemény szerint 420 millió forintos juttatással igyekezett az intézmény segítségére. Később kiderült, hogy a tárcának nincs elég pénze erre, Szabó Tímea ezért úgy oldotta volna meg az ügyet, hogy a költségvetési tartalékból (ami 400 milliárd forintra rúgott év elején) adjanak félmilliárd forintot a szaktárcának, és onnan továbbutalják a a fogyatékkal élők ellátásában elismert hagyományokkal rendelkező intézménynek.

A kormány egyébként a múlt héten nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot, amely a költségvetési tartalékot 84 milliárd forinttal csapolja meg, például stadionépítésre, tanárok béremelésére megy a pénz. Hogy most miért utasították el a független képviselő javaslatát a kormányoldalon, nem tudni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.