Lesz még magyar köztársaság?

A 4K! - Negyedik Köztársaságot pártprogramot hirdet, a Szolidaritás Mozgalom akcióba lép.

Mozgósítást hirdetett az Orbán-kormány leváltásáért a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Keddi sajtótájékoztatóján a két társelnök, Székely Tamás (a vegyiparosok szakszervezeti szövetségének vezetője) és Székely Sándor (az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület társelnöke) több akciót helyezett kilátásba, céljaik elérése érdekében "minden demokratikus eszközt bevetnek". Kampányuk részeként plakátokkal, videoklippel, petícióval és utcai demonstrációval próbálják lemondatni a kormányt.

Székely Tamás és Székely Sándor a Szolidaritás sajtótájékoztatóján
Székely Tamás és Székely Zsolt a Szolidaritás sajtótájékoztatóján a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének székházában. 2011.12.13. Fotó: Móricz Simon

A plakátjaikon azt hirdetik, "Elvtársak, itt a vége" - pontosabban hirdetnék, ha a reklámfelületek kiadói nem visszakoztak volna. A kampány zenés része azt jelenti, hogy Bródy János „Lesz még magyar köztársaság!” című dalára készítenek egy videoklipet, a szórakozóhelyeket pedig azzal fogják megkeresni, hogy játsszák le a dalt szilveszterkor; továbbá arra kérnek mindenkit, küldje el nekik egy mondatban, miért szeret Magyarországon élni (mindez kísértetiesen hasonlít az Egymillióan a sajtószabadság egymondatos videóüzenet-akciójára, illetve a Nem tetszik című videóklipjükre, ami nem meglepő annak fényében, hogy a két társelnök a Milla oldalvizén alakult Egymillióan a Demokráciáért Egyesület alapítói).

Az utcai mozgósítás jegyében pedig arra szólítják támogatóikat, hogy december 17-én délben álljanak ki városuk főterére vagy a polgármesteri hivatal elé (Budapesten a Blaha Lujza, illetve a Széll Kálmán térre hívnak). Ezen kívül aláírásokat is gyűjtenek "Ketyeg Orbánék órája” című kiáltványukhoz, melyben többek között azzal vádolják a kormányt, hogy lerombolták az ország nemzetközi megítélését, alaptörvényükkel csonkolják az állampolgári jogokat, felszámolják a média függetlenségét, felgyorsítják az egészségügy pusztulását és értelmetlen harcot folytatnak az egész világ ellen.

Beindul a 4K!

Nagyjából hasonló ellenzéki célkitűzésekkel áll a nyilvánosság elé hamarosan a 4K! - Negyedik Köztársaságot mozgalom. A szerveződés még októberben jelentette be, hogy megkezdte a pártalakítás előkészületeit, és információnk szerint csütörtökön hirdetik meg "baloldali patrióta" programjukat. A hosszútávú célkitűzéseiket összefoglaló programot a májusi pártalapító kongresszusukon fogadhatják el. A készülő program kulcsmondata a patriotizmus, ami alatt "egészséges viszonyt" értenek országunkhoz; függetlenséget, valós demokratikus részvételi lehetőséget, társadalmi igazságosságot hirdetnek; szembeállítva az általuk képviselendő hazafiasságot a nacionalizmussal, de a "kozmopolitizmussal" is.

A köztársaság és intézményei válságát, az Orbán-féle autoriter törekvéseket, a társadalom kettészakadását, a korrupciót, az adókerülést, a pártelitek uralmát említik országunk legfőbb problémái között. Programjuk szerint fejlesztő államban gondolkodnak, de a roma integrációtól az adóamnesztiáig számos területen javasolnak megoldásokat. Információnk szerint a 4K! az országot szerintük jellemző demokratikus deficitet úgy számolná fel, hogy népszavazással elfogadtatna egy új (az 1989-eshez sok tekintetben hasonló) alkotmányt, ennek érdekében minden demokratikus erővel szövetkeznének. A Jobbikot - az LMP-s Karácsony Gergely egyébként hasonló felvetésével ellentétben - nem sorolják ide.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.