Lépfene: pánikra nincs ok, a hatóságok urai a helyzetnek

Pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a jászladányi lépfenefertőzés kapcsán.

Az egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfenefertőzéssel kapcsolatban – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár ismertette: Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét (antrax) állapított meg az Állategészségügyi Intézet. Kardeván Endre leszögezte: embereken nem észleltek ilyen megbetegedést.

Közölte: felmérték a falu teljes állatszámát és oltani kezdték az állatokat. Vizsgálják azt is, hogy az állományból esetleg levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati hullákat ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.

Tájékoztatása szerint a helyszínen vannak az állategészségügyi hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem az ÁNTSZ és a természetvédelem szakemberei. Hangsúlyozta: pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.