Lebuknak a földbérlő "csókos nyertesek"

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek nyilvánosságra kell hoznia a kormányváltás óta lezajlott állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait. Fény derülhet az összes visszaélésre.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden másodfokon is arra kötelezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy hozza nyilvánosságra a 2010 novembere és 2012 márciusa közötti állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka.

A független képviselő, aki adatigénylés megtagadása miatt indította a pert tavaly tavasszal az NFA ellen, azt mondta: az ítélettel egy fontos lépést tettek annak érdekében, hogy véget érjen a földpályázatok körüli titkolózás. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa hangsúlyozta, hogy amint megkapja a pályázatokról kikért információkat, közzé fogja tenni azokat. Hozzátette: a bírósági ítélet alapján a 2012 márciusa óta eltelt időszakra is benyújtja az adatigénylési kérelmét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, most több ügyre is fény derülhet, ugyanis "számos olyan pályázat van, ahol elég nyilvánvaló a visszaélés".

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk Csókos nyertesek című cikkünkben: a kormányváltás után alig pár hónappal, 2010 őszén 65 ezer hektár állami kezelésben lévő földterületen vált esedékessé a földbérleti szerződések nyilvános, pályázati úton történő megújítása. Ennek keretében első alkalommal nyílt volna mód arra, hogy az új kormány – a 2010 nyarán meghirdetett birtokpolitikai irányelveinek megfelelően – a helyben lakó, gazdálkodó családoknak és a fiatal gazdáknak, illetve a gazdálkodást, letelepedést és gyermekek világrahozatalát vállaló fiatal pároknak juttasson tartós bérlet keretében állami földterületeket. A folyamatok azonban – Ángyán József volt államtitkár szerint – másképp alakultak.

Az állami földek pályáztatást és nyilvánosságot megkerülő bérbeadásának változatlanul tág tere kínálkozik. Ennek egyik módszere, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) meghirdeti ugyan az adott, lejárt szerződésű földrészletre a bérleti pályázatot, ám azt – Ángyán szerint vélhetően a kritériumoknak mindenben megfelelő, nehezen elutasítható, igen jó helyi pályázatok miatt – utólag érvényteleníti, és a föld megművelésének kötelezettségére hivatkozva, a nyilvánosság teljes kizárásával, megbízási szerződéssel az előre kiszemelt „csókos nyertesnek” adja bérbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.