Leállhat a szemétszállítás az ország nagy részén

Komoly gondokat okoz, hogy a szemétszállítást is központosította az Orbán-kormány: április 1-jétől már nem a helyi, hanem a központi nemzeti hulladékcég – a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. – szedi be a szemétdíjat. Ennek a cégnek kellene visszaosztania a beszedett pénzeket, az NHKV azonban egyelőre nem fizet a szállítást végző vállalkozásoknak. Ha ez így marad, júliustól az ország nagy részében már nem tudják elszállítani a szemetet.

Levélben fordult szerdán a 108 település – Pest és Nógrád megyében – szemétszállítását végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. vezérigazgatója a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez. A kft. arra figyelmeztetett, már júliusban nem tudják elszállítani a települések hulladékát, mert nincs tartalékuk, pedig eddig minden bevételt az ellátásba forgattak vissza – írta a Magyar Nemzet.

A szemétdíjakat áprilistól a központi hulladékcég szedi be, de egyelőre nem osztja vissza a bevételt. Ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nemcsak a béreket nem tudják kifizetni, de a szolgáltatás a nyár közepén le is állhat.

Korábban azt ígérték, hatékonyabb lesz az új rendszer
Szabó Miklós / Népszabadság

Időközben az NHKV „kapcsolt”, s az immáron hatályos kormányrendelet alapján a honlapján megjelentetett egy felhívást a közszolgáltatók számára a „likviditási hiány előfinanszírozásának” igényléséről. A határidőt azonban szűkre szabta, ugyanis mindössze négy munkanapot adtak a cégeknek arra, hogy hiteles alátámasztó adatokkal kitöltsék a bonyolult táblázatot. Ám ennek alapján csak az első negyedévre vonatkozó hiányhoz nyújt az állam segítséget, viszont az új rendszer miatt addigi bevételeikhez áprilistól nem juthatnak hozzá a szemétszállítók.

A hivatalos honlapon található „szakmai anyagokból” az is kiderül: az eredetileg áprilistól indított rendszer és az NHKV informatikai fejlesztése is csúszik, a közszolgáltatási díj kiszámlázása 2016. július 1-je előtt még a közszolgáltatók által benyújtott „megfelelő adatszolgáltatások esetében sem reális”.

Az országban egyedül Budapestet nem fenyegeti veszély, mert ott továbbra is a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. számláz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.