Azt ígérik, hatékonyabb lesz a nemzeti hulladékcég

Április 1-jétől már nem a helyi, hanem a központi nemzeti hulladékcég szedi be a szemétdíjat. Ha most még kevéssé is látható, a Fidesz biztosít, ettől jobb lesz.

Április elsejétől az új, állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NKHV) Zrt. számlázza a szemétdíjat valamennyi lakossági fogyasztónak – jelentette be Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. A díj sehol se változik, de ezután a csekket már nem a helyi cégtől kapjuk. Vagyis a pénzt egy új bankszámlaszámra kell utalni.

Az államtitkár kérdésünkre abbéli reményének adott hangot, hogy a tévesen a jelenlegi szolgáltatóknak utalt összegek végül a központi állami holdinghoz kerülnek. Mindez amúgy a nagy nemzeti hulladékforradalom lényege is egyben. Mostantól ugyanis a díjat első körben nem az önkormányzati hulladékszállító, hanem az állam zsebeli be. Az NKHV ebből annyit oszt vissza a helyi hulladéktársaságnak, amennyit a kormány, illetve a hatóság méltányosnak tart az adott ellátó működése és a központilag szükségesnek tartott fejlesztések tükrében.

Helyi lesz a gyűjtés, központi a visszaosztás
Szabó Miklós / Népszabadság

A társaság tevékenysége – például a hulladék szétválogatási szintje – alapján ebben lesznek növelő és csökkentő tételek is. Ugyanakkor a cégek átvilágításához, a szükséges fejlesztések és megtakarítási lehetőségek feltérképezéséhez csak most látnak hozzá. Ezt 2017 végére szeretnék befejezni. Az államtitkár nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, hogy ez hosszú távon lehetővé teszi-e a díjak csökkentését. Sőt tájékoztatóján úgy fogalmazott, az átalakítások nem hoznak díjnövekedést. Sie­tett leszögezni: a holdingszervezet kialakításával a helyi ellátók nem szűnnek meg, nem lesznek elbocsátások, az NKHV nem végez majd szemétszállítást. Az állami központ mintegy 40 főt foglalkoztat, az indulást az állami költségvetés ötmilliárd forintjából állják. Kérdésünkre, miszerint ez miként mutat a költségcsökkenés hatékonyságjavítás irányába, Szabó Zsolt biztosított, hogy az a végső cél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.