Lázár János a központi holokauszt-emlékműről tárgyal

Csütörtök délelőtt ülésezik a zsidó közösségi kerekasztal, miután Lázár János miniszter összehívta. A napirendi pontok közt szerepel, hogy 2019-ben állítsanak fel Budapesten központi holokauszt-emlékművet zsidó civil szervezetek és a kormány támogatásával.

A Sorsok Háza-projekt hivatalosan, az előzetes javaslat szerint nincs napirenden, noha a Lázár János vezette Miniszterelnökséget a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a Sorsok Háza körül kialakult helyzet miatt élesen támadta.

Az alapítvány szerint a Miniszterelnökség eddig nem fizette ki a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának elkészítéséért járó összeget. Ezeket a vádakat a kiemelt ügyekért felelős helyettes államtitkár, Latorcai Csaba visszautasította. Azt Lázár János többször nyomatékosította: csak a zsidó szervezetekkel való teljes konszenzus esetén valósulhat meg a Sorsok Háza, ha "hosszú évek alatt, akkor addig kell egyeztetni".

A mai zsidó közösségi kerekasztal napirendjén a párizsi terrormerénylet kapcsán szó lesz a hazai zsidó szervezetekkel kapcsolatos esetleges kockázatokról, arról is, hogy Magyarország látja el 2015 márciusától a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztjét, továbbá a Fiumei úti temetőhöz kapcsolt zsidó temető gondozásáról, a szegedi zsinagóga finanszírozásáról.

De napirenden szerepel egy olyan javaslat is, hogy a magyar-zsidó kulturális egyesület vagy más zsidó civil egyesület – a kormány támogatásával – állítson fel 2019-ben központi, a holokauszt-áldozatok tiszteletére emlékművet Budapesten.
Azért nem a kormány kezdeményezi, hogy az Orbán-kabinetet körülvevő vélemény klíma ne tegye ki vitáknak/csatározásoknak a holokauszt-emlékmű ügyét – tudtuk meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.