Lázár a buszgyártást támasztaná fel, nem a metrót

Reális a lehetőség arra, hogy a kormány komoly előrelépést tegyen a nemzeti buszipar feltámasztására, és visszahelyezze azt Európa térképére – mondta Lázár János a 49. kormányinfó sajtótájékoztatón.

A kormányülésen Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárt is meghallgatta a kormány, az NGM javaslata alapján fejleszteni fogjuk a magyar buszgyártást – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormány a lengyel buszgyártást vizsgálta meg.

A fővárosban Tarlós István főpolgármester szerint csúszhat a 3-as metró felújítása, mivel „nem biztos, hogy a magyar buszok ideérnek novemberig”. A Hír Tv-ben arra, hogy a Magyar Közlönyben pénteken megjelentek szerint a kormány átírta az Európai Beruházási Bank hitelének feltételeit, vagyis a főváros nem vehet belőle 150 buszt a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlásra, Tarlós István úgy reagált: megszületett a kormányhatározat, ők tudomásul veszik, hogy nemzetgazdasági érdekre hivatkoznak, de magyar buszgyártás jelenleg nincsen.

A kormányinfón Lázár János annak ellenére is a magyar buszgyártás mellett érvelt, hogy a lengyel buszok állítólag 4 millió forinttal olcsóbbak lennének. Közölte: reális a lehetőség arra, hogy a kormány komoly előrelépést tegyen a nemzeti buszipar feltámasztására, és visszahelyezze azt Európa térképére.

Az elmúlt hat év gazdasági tevékenysége lehetővé teszi, hogy a magyar autóbuszgyártást visszategyék a nemzetközi buszgyártás térképére – hangoztatta. Lázár János hozzátette: mára már létezik egy olyan magyar buszgyártó kapacitás, amely a tömegközlekedésben bekövetkező változások, beszerzések esetén biztosítja a magyar ipar érdekeinek érvényesülését.

Minden esély megvan arra, hogy évi 1000 buszt állítson elő a nemzeti buszipar a 2020-as évekre – közölte a miniszter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.