A tanárok után lázad a diákság is

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium diáksága a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara mellé állt, és közzétette 12 pontját.

A telekisek csatlakozva a tanárok felvette problémákhoz szintén az oktatási rendszer visszásságaira kívánják felhívni a figyelmet. A színvonalon kívül a tervezhetőséget is számon kérik a jelenlegi oktatáspolitikában. 

Javaslataikat az 1848. márciusi követelésekhez hasonlóan 12 pontba szedték, és nyelvezetükkel is az elődre utalnak. A diákok nevében a kerettanterv átdolgozásán és az eszközök biztosításán kívül kérik, hogy csökkentsék a diákok és a pedagógusok terheit. A kormány fordítson több pénzt és figyelmet az oktatásra, a pedagógusokra és a pedagógusképzésre egyaránt.

Kérik, hogy az oktatási reformok ne érintsék a már tanuló diákokat. "A 12. osztályban ugyanolyan érettségi követelményeknek kelljen megfelelnünk, mint amilyenek azok közoktatásba lépésünkkor voltak." Kitérnek az Országos Diákparlament évenkénti összehívására és az iskolák vezetőségének hatásköre bővítésére, de esik szó az épületek állapotának megóvásáról is. 

A levélben a telekisek az ország összes iskolájának diákját kérik arra, hogy álljanak ki a tanuláshoz való jog mellett, és csatlakozzanak a 12 követeléshez. Emellett szolidaritásukról biztosítják ugyanakkor az egészségügyi dolgozókat és az egyetemistákat is. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.