galéria megtekintése

Káosz és apátia a tanáriban

10 komment


Doros Judit

Gond van az iskolák fenntartásával, üzemeltetésével, finanszírozásával, a diákok és tanárok terhei elviselhetetlen méreteket öltöttek, mindezek miatt nem érezzük jól magunkat – így fogalmazott lapunkhoz eljuttatott nyílt levelében Pilz Olivér, az országos is kiemelkedő színvonalon működő Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.


A miskolci pedagógusok még novemberben nyílt levélben fogalmazták meg panaszaikat, ám mielőtt nyilvánosságra hozták volna, eljuttatták azt a tankerület vezetőjéhez, Dr. László Istvánhoz. Ő néhány napon belül el is látogatott az intézménybe egyeztetni, de mivel a felvetett problémák döntő többsége nem helyi jellegű, így azokon nem tudott változtatni. Információink szerint a tankerület vezetője átadta a levelet a Klik vezetőjének, aki továbbította azt a humántárca közoktatási államtitkárságára is.

Forrás: Google Streetview

– Azóta hetek teltek el, de semmilyen reakció nem érkezett! Levelünkkel szeretnénk felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra, hogy az oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, melyek orvoslása tovább nem halasztható. Mivel összetett, bonyolult rendszerről van szó, így az egységek „finomhangolásával" az nem javítható – fogalmazott a közalkalmazotti tanács elnöke, Pilz Olivér.

 
Az egész oktatási rendszer van most már veszélyben

– kongatták meg a vészharangot a hermanos tanárok. Állításuk szerint kaotikussá vált minden, bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. Az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények – „természetesen" nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül –, sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető, nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének.

A tanárok nem értik, hogy a kormányzat a gimnáziumokkal szemben miért a szakképzőket preferálja, holott a legrosszabbul teljesítők leginkább ebből az iskolatípusból kerülnek ki, így nyilvánvaló, hogy munkaerőnek sem lesznek elég magasan kvalifikáltak. Ugyanezért szerintük tovább fog súlyosbodni az európai szinten is gyengének számító idegennyelv-tudásunk is. Akad olyan diák, aki iskolai pályafutása alatt 6-8 újításhullámot is elszenved, persze a velük „kísérletező" pedagógusokkal együtt. Ráadásul a tankönyvek új generációja a nevében is kísérleti, azaz kipróbálás alatt álló, míg a szakmailag igen színvonalas könyvek indokolatlanul a süllyesztőbe kerültek.

– Követeljük, hogy a jelenlegi reformoknak nevezett akciókat azonnal függesszék fel, míg társadalmi-szakmai konszenzuson alapuló közös nevezőre nem jutunk! Ne lehessen változtatásokat olyan rövid határidővel bevezetni, hogy azok a tanulói korosztályok, amelyekre vonatkoznak, ne tudnának arra lelkiismeretesen felkészülni! Például az érettségiben történő változtatás ne érinthessen olyan diákot, aki már gimnáziumba, szakközépiskolába beadta a jelentkezési lapját, vagy éppen oda jár. Ugyanígy a felsőoktatási szakok meg- és átszabása se ismétlődhessen meg még egyszer a néhány évvel ezelőtti botrányos módon, amikor az évek óta jogi tanulmányokra készülők az utolsó pillanatban szembesültek a férőhelyek drasztikus csökkentésével, s önköltségessé válásával – közölték.

A hermanosok hangsúlyozták: „szakmai egyeztetés" gyanánt kategorikusan elutasítják a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő tárgyalásokat. – A kormány ilyenkor saját magával egyeztet, nem egy hiteles szakmai körrel. Mi értelme ennek? Legfeljebb annyi, hogy kipipálták a demokratikus megoldásokra való (ál)törekvéseket. Az említett szervezetbe belekényszerítettek minden tanárt, az önkéntes belépés lehetősége fel sem vetődött. Hol vannak demokratikus jogaink? A Pedagógus Kar által összetákolt etikai kódex egyszerre felháborító és megmosolyogtató, támogatottság és jogalap nélküli szülemény – olvasható a miskolci Herman Ottó gimnázium nevelőtestületének nyílt levelében.

(A levelet teljes terjedelmében itt olvashatják.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.