Szilvásy nem érti Gulyást

Bár mintegy 50 millió oldalnyi dokumentumot töltött le a rendőrség az UD Zrt.-től lefoglalt szerverekről, egyelőre az NBH feljelentésében külön is nevesített számítástechnikai adatok és rendszerek elleni bűncselekmény nyomára nem bukkantak. Találtak azonban olyan szoftvereket a gépeken, amelyek adatlopásra, speciális információszerzésre szolgálnak.

"Egyszerűen nem értem a képviselő urat" - így reagált Szilvásy György titokminiszter Gulyás József csütörtöki lapszámunkban közölt nyilatkozatára, amelyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának SZDSZ-es tagja alig burkoltan Szilvásy és Laborc Sándor NBH-főigazgató menesztésére szólította fel a miniszterelnököt. Szilvásy úgy fogalmazott: "nemzetbiztonsági bizottsági tagként Gulyás József pontosan ismeri az ügygyel összefüggő minősített információkat, amelyek a tényekről tanúskodnak. Most mégis olyan látszatot kelt, mintha szinkronizálná az állásfoglalását az UD Zrt. némely politikai megrendelőjével".

Védelmébe vette Szilvásyt Juhász Ferenc, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja. Lapunknak úgy fogalmazott: "Komolyabb embernek ismertem meg a képviselő urat annál, mint hogy beálljon a Fidesz-kórusba." Juhász szerint ugyanis a nemzetbiztonsági bizottság ülésein, amelyeken a fideszes képviselők rendszerint, Gulyás József pedig igen gyakran nem vett részt, a testület részletes tájékoztatást kapott az ügyről. "Az UD Zrt. PR-kampánya ellenére senki ne gondolja, hogy a cég illetékes vezetőinek soha nem kell majd felelniük azért, amit elkövettek".

Érdemben először szólalt meg az ügyben a nyomozás kezdete óta a rendőrség. Krajnyák Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese lapunknak azt mondta: a rendőrség a múlt ősszel az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél lefoglalt szerverekről letöltött elektronikus adathalmazból mintegy 50 millió oldalnyi dokumentum szakértői vizsgálatát rendelte el. Emlékeztetőül: szeptemberben az NBH tett feljelentést az UD Zrt. tulajdonosai és két munkatársa ellen államtitoksértés, számítástechnikai adatok és rendszerek és más - például lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés - bűncselekmények miatt. A rendőrség a lőfegyverrel visszaélés gyanúját már a helyszínen elvetette, miután a cégvezetők lakásában és az UD Zrt. telephelyein tartott házkutatásokon csak hatástalanított fegyvereket találtak.

A szervereken tárolt tetemes mennyiségű dokumentumot még ma is vizsgálják a szakértők. A rendőrség eddig hétféle bűncselekmény gyanúját igazoló bizonyítékot talált. Egyebek közt hivatali, illetve haditechnikai és úgynevezett kettős rendeltetésű termékekkel való visszaélésre, szerzői jogok megsértésére utaló bizonyítékokat leltek. Ezek közül több bűncselekmény nyomozása nem tartozik az NNI hatáskörébe, ezért az aktákat továbbadták az illetékes hatóságoknak, az esetek többségében az ügyészségnek, de adócsalás miatt például a vámőrségen tettek feljelentést.

Krajnyák nem említette a bűncselekmények között a számítástechnikai adatok és rendszerek elleni bűncselekményeket, noha az NBH feljelentése annak gyanújáról külön is említést tett. Nem zárta azonban ki, hogy a még fel nem dolgozott dokumentumok között e bűncselekményfajtára utaló adatokat is találnak.

Krajnyák nem cáfolta ugyanakkor lapunknak azt az értesülését, amely szerint a szervereken találtak olyan szoftvert, amely kifejezetten adatlopásra szolgál. Azonban az még tisztázandó, használták-e az adott programot illegális információszerzésre, s ha igen, kikkel, milyen szervezetekkel, vállalkozásokkal szemben.

Krajnyák Péter közölte: az NNI hetente egyeztet az ügyészséggel, és kizárólag azokat a nyomozati cselekményeket hajtja végre, amelyeket az ügyészség előzetesen már jóváhagyott.

A titokminiszter szerint az SZDSZ politikusa beállt a Fidesz-kórusba
A titokminiszter szerint az SZDSZ politikusa beállt a Fidesz-kórusba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.