Ha megszólalnak a tetthelyek

Nem ötven, hanem legalább 300 nyomozót kellett volna azonnal ráállítani a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság nyomozására - mondta lapunknak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. A lapunk által megkérdezett szakértők állítják, ha a szerencse rövid időn belül nem áll a rendőrség mellé, hosszú, nehéz nyomozás előtt áll a testület. Egy újabb hasonló eset a rendőri, illetve az igazságügyi vezetés fejébe is kerülhet.

Kell lennie "egy közös pontnak" az elmúlt hónapokban különböző, egymástól távoli cigánytelepeken végrehajtott fegyveres, Molotov-koktélos támadásai között. Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint elképzelhetetlen, hogy két-három vagy akárhány ember autóba ül, és elindul, bele a világba, egy vadászpuskával és néhány Molotov-koktéllal a csomagtartóban, majd egy hirtelen elhatározástól vezérelve lecsapnak egy éppen útjukba eső cigánytelepen. Akik az elmúlt hónapok szörnyűségeit elkövették, alaposan felderítették a terepet, és rendszerint a romák lakta településrészt övező erős-bokros területen keresztül közelítették meg a cigánytelepet. Ehhez helyismeretre volt szükség vagy olyan tippadóra, aki pontos leírást adott a környékről.

Tarjányi hangsúlyozta: amíg a fegyverszakértő ki nem mondta, hogy ugyanazt a vadászpuskát használták valamennyi támadáskor, nem szabad sorozatügyként kezelni a különböző eseteket. Nem zárható ki ugyanis, hogy más és más, egymást nem ismerő elkövetők hajtották végre a támadásokat, akik csak másolták egymás "cselekményét". Akárkik is, azzal, amit eddig tettek, központi belpolitikai kérdéssé tették a közbiztonság ügyét. Ha záros határidőn belül nem sikerül eredményt felmutatnia a rendőrségnek, ha esetleg újabb támadások történnek - s ebben más, nevük elhallgatását kérő szakértők is osztják Tarjányi véleményét -, az nemcsak a rendőri vezetés, de a szaktárca vezetőjének a székébe is kerülhet.

- Hatalmas szerencse kell a tettesek elfogásához, és persze sok munka - folytatta Tarjányi, aki egykor, rendőrként számtalan nyílt és titkos akcióban vett részt. - A helyszíni szemlét elrontották, pedig a helyszínek általában igen beszédesek.

- Nem ötvenfős csoportot kell felállítani, hanem 200-300 nyomozót kell azonnal ráállítani az ügyre. A szó szoros értelmében országos hajtóvadászatot kell indítani a tettesek felkutatására - folytatta. - Ha közvetlenül a bűntény után nem hallgatják ki az összes benzinkutast a környéken, az összes vadászt, aki a támadások időpontjában a tetthelyek közelében lesben állt, akkor minden elveszett. Meg lehet vizsgálni a térségben működő térfigyelő kamerák felvételeit, ellenőrizhető, hogy hány mobiltelefon működött a környéken, de ez sziszifuszi munka, és kétséges, hogy hoz-e eredményt. Tarjányi szerint a rendőrségnek el kell gondolkodnia, miért nincsenek hírforrásai a romák körében.

Több szakértő is felvetette, hogy a rendőrség túlságosan gyorsan végzett a helyszíni szemlével Tatárszentgyörgyön. Márpedig egy olyan tetthelyen, ahol előzőleg tűzoltók dolgoztak, különösen nagy figyelmet igényel a bizonyítékok összegyűjtése.

Csütörtökön a HavariaPress hírügynökség azt közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda új helyszíni szemlét kezdett, mert a nyomozók nem voltak megelégedve a dabasi helyszínelők munkájával. Ezt az NNI azzal cáfolta, hogy szó sincs újabb helyszínelésről, a rendőrség nyomozati cselekményeket végez Tatárszentgyörgyön. Az más kérdés, hogy a helyszínelés is nyomozati cselekmény.

Kedden temetik az áldozatokat

Jövő héten, kedd délután temetik el Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Robit, akiket február 23-án gyilkoltak meg ismeretlen tettesek. Hátán és kezén égési és egyéb sérüléseket szenvedett az elhunyt kisfiú nővére, a hatéves Bianka, akit azóta megműtöttek, állapota kielégítő. Öccse, a hároméves Máté könnyebb sérüléseket szenvedett. Ő édesanyjával a napokban hazatért a kórházból Tatárszentgyörgyre, egyelőre a nagyszülőkhöz költöztek. Zsigár Angélától, a tatárszentgyörgyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjétől megtudtuk: szerte az országból jelezték roma szervezetek, politikusok, civil csoportok és magánszemélyek, hogy szeretnének jelen lenni a búcsúztatáson. (D. J.)

További bűnügyi hírek a Mozaik Rovatban

Tatárszentgyörgy, a gyilkosság színhelye
Tatárszentgyörgy, a gyilkosság színhelye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.