Adminisztratív letartóztatás az UD Zrt.-nél

Hétfőn kiadott közleményében "adminisztratív hibával" magyarázta a Fővárosi Bíróság, hogy nemrég az UD Zrt. ügyében ismeretlen tettesek ellen folyó nyomozás keretében "meghosszabbították az egyik gyanúsított" előzetes letartóztatását. Az ügynek ugyanis nincs gyanúsítottja.

"Adminisztratív hiba történt, amit a bíróság észlelt, majd kijavított". Ennyi derült ki a Fővárosi Bíróságnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

A Fővárosi Bíróság azért rendelt el vizsgálatot, mert a Budai Kerületi Bíróság egy az UD Zrt. ügyében meghozott végzésének indoklásában az olvasható, hogy "a bíróság az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak fogva tartását meghosszabbította. Az MTI érdeklődésére azonban az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Ügyészségi Nyomozórioda egyaránt cáfolta, hogy a szeptemberben elrendelt nyomozásnak lennének gyanúsítottjai.

Emlékeztetőül: A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanújával tett feljelentése nyomán, szeptember 10-én a Nemzeti Nyomozó iroda házkutatást tartott az UD Zrt. tulajdonosainak és egyes vezetőinek lakásán, illetve a cég telephelyein. A nyomozók számtalan irat mellett lefoglalták a cég számítógépeit és szervereit. S bár az NBH név szerint tett feljelentést a zrt. négy vezető tisztségviselője ellen, a rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást. Gyanúsítottként azóta sem hallgattak ki senkit az ügyben.

Riadalmat is keltett az időközben tönkrement cég vezetői körében a bíróság döntése, amelyben letartóztatásuk meghosszabbításáról értesítette őket és a képviseletükben eljáró Futó Barnabás ügyvédet.

- Én a számítógépek és szerverek lefoglalása miatt fordultam a bírósághoz, mivel álláspontom szerint a nyomozó hatóság nem a jogszabályok szerint járt el - mondta Futó. - A végzésben ezzel a kérdéssel érdemben nem is foglalkozott a bíróság, ellenben meghoszszabbította ügyfelem letartóztatását.

Csakhogy mind az NNI, mind az ügyészség cáfolta, hogy az UD Zrt. ügyében bárkit is gyanúsítottként hallgattak volna ki. De akkor kinek a letartóztatását hosszabbította meg a bíróság, és miért? És miért nem tűnt fel az eljáró bírónak, hogy nincsenek is előzetesben azok, akiknek a fogva tartását meghosszabbította?

Egyebek között ezekre a kérdésekre kért választ a távirati iroda a Fővárosi Bíróságon a múlt csütörtökön. Akkor azt a választ kapták, hogy a vizsgálat befejezéséig nem nyilatkoznak.

A vizsgálat hétfőn befejeződött - legalábbis erre lehet következtetni a Fővárosi Bíróságnak az MTI-hez eljuttatott válaszából. A közleményből nem derül ki, hogy mi történt - ki és miért, kinek az indítványára hosszabbította meg a le sem tartóztatott gyanúsítottak fogva tartását: a bíróság csak anynyit közölt, hogy adminisztratív hiba történt, amit a bíróság észlelt és kijavított.

- Én még nem kaptam sem egy javító végzést, sem egy elnézést kérő levelet - jegyezte meg a Fővárosi Bíróság vizsgálatának eredményét kommentálva Futó Barnabás. - Ilyenkor azért különösen örülök, hogy nincs halálbüntetés...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.