TGM: A rendszer a hibás, nem a nép

Tamás Gáspár Miklós szerint a neokonzervatív gazdaságpolitika megbukott, a kormány válságintézkedései elégtelenek. "A rendszer a hibás, nem a nép" - mondta.

Ha mindaz a politikai cél és reformintézkedés, amelyet a kormány tervezett, minden részletében megvalósult volna, akkor a mai válságban még roszszabb lenne a helyzet, mert a társadalom ez esetben még szegényebb és kiszolgáltatottabb lenne - véli Tamás Gáspár Miklós filozófus.

- Nyilvánvaló, hogy azok a reformok, pontosabban egyensúlyi kényszerintézkedések, amelyeket most "burkoltan" folytatnak a válságra való hivatkozással, növelték a társadalom alsó kétharmadának az elszegényedését. Ha a reformok korábban végbementek volna, akkor ez a folyamat is fölgyorsul. Most csak folytatódik - mondta TGM, hozzátéve: a válság nyugaton jelentős baloldali fordulatot hozott, kizárólag Magyarországon nincs napirenden a megszorításokkal való szakítás, a kereslet serkentése.

- Mindenhol félreteszik a költségvetési fegyelem és az egyensúlyi politika mítoszait. Mindenütt változott a politikai légkör, a politikai irány, ehhez képest Magyarország tovább rohan a neokonzervatív irányba. Annak a politikának az irányába, amely a válság kirobbanásához tevékenyen hozzájárult. Ez elmebaj - tette hozzá. TGM úgy véli: a mostani kabinet gazdasági értelemben "szélsőjobboldali", neokonzervatív, nem szociáldemokrata. Ugyanakkor a Fidesz is ugyanazt a politikát akarja, csak Gyurcsány Ferenc nélkül.

- Magyarország: sziget. Mindenütt a világban más irányban mennek, csak nálunk követik az IMF adta irányt. Miközben az IMF minden országot, amelybe betette a lábát, tönkretett. A megoldás a kereslet serkentése lenne, éppen hogy nem a reáljövedelmek csökkentése. Az IMF béklyója az országot tovább fogja lökni a válságba - fogalmazott TGM, majd rámutatott: a miniszterelnök által a válság kiváltó okaiként megnevezett tények, az eladósodás, a hitelbuborék más országokban is megvannak; Magyarországon is az a válság oka, mint világszerte: a reáljövedelmek alacsonyak voltak, emiatt visszaszorult a fizetőképes kereslet, a csőd elodázása végett pedig a kettő közötti szakadékot hitelekkel tömték be, a "föltörekvő piacok" (Kína, India, Oroszország) türelmében bízva. Az ok a túlakkumuláció és az alulfogyasztás, nem pedig a mohó, felelőtlen, pazarló dolgozók hibája.

- A rendszer a hibás, nem a nép - tette hozzá a filozófus. TGM szerint a kormány hitelességének kérdése csak a magyar belpolitikai diskurzusban fontos, érdemben nem. - Nincsenek hiteles kormányok. Azok az emberek, akik jelen pillanatban a magyar államot igazgatják, ideértve az ellenzékieket is, egész egyszerűen őrültek. A magyar uralkodó osztály vak, mindig is az volt. - Nem vonom kétségbe a neokonzervatív közgazdászok tisztességét és jóhiszeműségét, egyszerűen arról van szó, hogy tévednek: többszörösen megbukott szemléletet képviselnek. Ha az uralkodó elit olvasna például nyugati lapokat, akkor tudnák, hogy annak, amit képviselnek, már rég vége. Kampec. Ennyi - tette hozzá a filozófus, kiemelve, hogy véleménye szerint rövid távú megoldást az jelentene, ha állami ellenőrzés alá vennék a bankokat, a biztosítókat, a magán-nyugdíjpénztárakat, az energiaszolgáltatókat; drasztikus kamatcsökkentésre szánnák el magukat; eltekintenének a megszorításoktól, és növelnék a reálbéreket meg a fizetőképes keresletet.

- A mostani "konszenzusos" kormánypolitikával kizárólag a négy- vagy ötpárti politikai osztály és a nagytőke ért egyet, a nép undorral és félelemmel tekint rá. Ráadásul ez esetben a népnek van igaza. Nincs mese, ebben a helyzetben minden baloldalinak a szakszervezeteket kell támogatnia - mondta Tamás Gáspár Miklós.

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.