Krétakör kontra Kehi: félelem helyett törvényesség

Semmilyen dokumentumot nem kívánnak átadni a Kehinek a Norvég Civil Alaptól elnyert támogatásaikkal kapcsolatban, mert a hivatalnak nincs joga ezeknek az iratoknak az átvételéhez – nyilatkozta lapunknak Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője. Gulyás nem tart a retorzióktól, annak pedig kifejezetten örülne, ha a független bíróság mondaná ki, hogy a Kehi jogszerűen járt-e el.
Amint arról beszámoltunk, csütörtökön számos civil szervezet, köztük a Krétakör Alapítvány is ajánlott levelet kapott a Kehitől, amelyben a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzek felhasználásának tervezett ellenőrzéséről tájékoztatták őket. Az alapítvány közleménye szerint az elmúlt hetekben a civil szervezetek ellen indított lejárató kampány miatt már számítottak a lépésre. A Kehi vizsgálatának jogosságáról számos jogásszal konzultáltak, és a kialakult jogi álláspont szerint a hivatalnak nincs joga a Norvég Civil Alaptól elnyert pénzeket vizsgálni.

- Ugyanazt a sokszorosított levelet kaptuk meg mi is, amit az összes többi érintett szervezet – jegyezte meg Gulyás Márton, amikor arról kérdeztük, hogy pontosan milyen dokumentumokat kért tőlük a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Pénzügyi bizonylatokról, szerződésekről, belső levelezésekről, szakmai beszámolókról van szó – az ügyvezető szavai szerint mindez természetesen a rendelkezésükre áll, hiszen csupa olyasmit kérnek tőlük, amit a lebonyolító szervezetnek maguktól is át szoktak adni. - Az a különbség, hogy a lebonyolítóval szerződéses kapcsolatban vagyunk, tehát ő jogilag alátámasztható módon tart igényt ezekre az információkra, a Kehivel viszont nem állunk kapcsolatban, és a hivatalnak semmi keresnivalója nincs olyan ügyletek körül, ahol nem forog magyar állami pénz, utána lehet nézni a vonatkozó jogszabályban. Márpedig a Norvég Civil Alap támogatásai egyetlen fillérnyi magyar költségvetési forrást sem tartalmaznak – hangsúlyozta Gulyás Márton.

Az ügyvezető elmondta: arról, hogy nem kívánnak együttműködni a Kehivel, telefonon tájékoztatta azt a kapcsolattartót, akit a hivatal a hozzájuk kiküldött levélben megjelölt. A Kehi eddig semmilyen módon nem reagált az elutasításra.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartanak-e valamilyen retorziótól, Gulyás Márton azt felelte: hogy mit tesznek, azt nem határozhatja meg a félelem vagy a retorziók elkerülésének vágya. - Egy kormányhivatalnak az ellenőrzési munkát is elfogulatlanul, értéksemlegesen kellene végeznie, elfogadhatatlan, ha ehelyett nyíltan politikai megrendeléseket teljesít. Amennyiben per lesz a dologból, állunk elébe; nem szeretnénk pereskedni, de kifejezetten örülnénk neki, ha a független bíróság mondaná ki, hogy jogos-e a Kehi fellépése a Norvég Civil Alap által támogatott szervezeteknél, vagy pedig arról van szó, hogy a hivatal visszaélt a hatalmával és a jogosítványaival. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.