Ma lecsapott Lázár vasökle a civilekre

Lázár János fenyegetése nem csak üres szó volt: csütörtökön több olyan civil szervezet is levelet kapott a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, amely a Norvég Civil Alap pályázatainak nyertese volt. A Kehi ultimátuma szerint egy hetük van arra, hogy kiadjanak minden iratot, beleértve a belső levelezést is.
Ajánlott levelet kapott legalább nyolc civil szervezet a Kehitől csütörtökön - írja az Index. A lap értesülései szerint a hivatal a Norvég Alap támogatásainak segítségével megvalósult projektek teljes iratanyagát követeli. A címzettek között van a K-monitor, a Társaság a szabadságjogokért és a Védegylet is. A TASZ Facebook-oldalán is jelezte a megkeresést, kiemelve, hogy bár nem ismerik el a vizsgálat jogszerűségét, és takargatnivalójuk sincs, eleget tesznek a felszólításnak, nehogy adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítse munkájukat a "kormány vasökle". Mindazonáltal vizsgálják, milyen jogi eszközökkel küzdhetnek a jogsértő revízió ellen.

Az Index megkeresése nyomán a Kehi kabinetfőnöke azt a tájékoztatást adta: minél több civil szervezetet ellenőrizni akarnak, így feltehetően a Norvég Alap száznál is több támogatottja mind számíthat a barátságtalan hangvételű levélre. Az ajánlott küldemény egyébként beszolgáltatni rendeli "a projektek lebonyolítása kapcsán folytatott levelezések, feljegyzések összességét" is.

Az alap pénzeinek felhasználását egyébként - a magyar állammal kötött kormányközi megállapodás alapján - a forrásokat nyújtó donorállamok, Norvégia, Izland és Liechtenstein hatóságai jogosultak ellenőrizni. Azt követően, hogy az Orbán-kormány Lázár János vezetésével kifogását jelezte a szerintük ellenzéki szervezetek támogatása miatt, beleszólási lehetőséget követelve az összegek elosztásába, a norvég kormány tiltakozott a magyar hatóságok fellépése miatt. Az oslói külügyminisztérium álláspontja szerint a Kehi-vizsgálat megsérti az államközi szerződést, valamint aláássa a szólásszabadságot és a civil függetlenséget.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.