Gyakorlatoznak a Gripenek a Fradi stadionavatóján

Miután a cink.hu közzétette az FTC-stadion vasárnapi megnyitó ünnepségének forgatókönyvét, amelyből kiderült, hogy vadászrepülők húznak majd el a létesítmény felett, lapunk megkereste kérdéseivel a Honvédelmi Minisztériumot.

Hány Gripen vesz részt a Groupama Aréna avatásán, a bemutató mennyi ideig tart, s mit láthatnak majd a nézők? – egyebek mellett ezt kérdeztük a tárcától. Szerettük volna megtudni azt is, hogy az attrakció mennyibe kerül. A minisztérium írásos válaszában tudatta: „mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a Magyar Honvédség olyan XXI. századi képességgel rendelkezik, amelyet a negyedik generációs vadászgépek, azaz a Gripenek képviselnek. Különösen örömteli, hogy a Gripen bérleti megállapodás 2012-es sikeres módosításának köszönhetően a tárca – a korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel – egészen 2026-ig biztosította, hogy a Magyar Honvédség rendelkezésére áll ez a légtérvédelmi képesség".

Mindennek fényében mi sem természetesebb – írják –, mint hogy „egy olyan jeles eseményen, mint annak az állami beruházásként megvalósuló új létesítménynek az avatóján, amely Magyarország egyik gazdag hagyományokkal rendelkező labdarúgó-csapatának is otthont ad, a Magyar Honvédség a nagyközönségnek is bemutathatja a Gripeneket".

Az eseményen való megjelenés a tárcának többletköltséget nem jelent – hangsúlyozzák –, ugyanis azt az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtják végre, a repülés pedig – kiképzési feladatként – támogatja a pilóták szakmai felkészülését. A Gripenek repülését egyébként az esemény szervezői javasolták, és az ötletet HM támogatta, mert „így ez az ünnepi sportesemény még különlegesebbé tehető".

A repülés költségéről ezen kívül semmit nem tudhatunk meg, de a Cinken egy kommentelő erről a műsorelemről azt közli, hogy mivel a Gripenek (amelyek nevét a forgatókönyv szerzője képtelen helyesen leírni) egy repült órája nagyjából tízmillió forintot tesz ki, a főpróbával együtt már 60 milliós kiadást jelent a három gép szerepeltetése.

Azt azért tudatta a minisztérium közleménye, hogy a repülés a biztonsági előírások és a lakott terület feletti repülési magasságra vonatkozó szabályok betartásával történik, a feladat végrehajtása pedig nem jár nagyobb kockázattal, mint más, hasonló kiképzési gyakorlat. De hogy milyen attrakciókat látunk majd az új stadion felett, azt nem árulták el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.