Kósa Lajos visszakozott: mégis Demján cége folytatja a munkát

Bár korábban bejelentette, hogy szerződést bontanak az ATK-Debrecen Konzorciummal, most erről már szó sincs. A villamosvonalat május végén kellett volna átadni.

Annak ellenére, hogy Kósa Lajos, Debrecen polgármestere május 31-én még kemény elszántságot mutatott, s közölte, hogy az önkormányzat felmondja a villampospálya építésére között szerződést a határidőt nem teljesítő ATK-Debrecen Konzorciummal, mostanra alaposan felpuhult a városvezető álláspontja. Kiderült: a város mégsem mondja föl a szerződést, hanem továbbra is a konzorciumra bízza a 7,5 milliárd forintos beruházást. Ennek tagjai a Demján Sándor üzletember érdekeltségébe tartozó budapesti Arcadom Zrt., az ugyancsak fővárosi Tóth T. D. Kft., valamint a Miklóssy Ferenc debreceni üzletember által vezetett Keviép Kft.

Mint korábban beszámoltunk róla: Kósa Lajos szerint megállapítható, hogy a beruházás nem valósult meg a május 31-i határidőre, ezért a város bejelenti igényét a napi 10 millió forintos kötbérre – ennek a maximális, 90 napos futamidővel számított értéke 900 millió forint –, s egyúttal az önkormányzat lehívja az előlegfizetési és a teljesítési bankgaranciát is. Az előlegfizetési garancia összege 725 millió forint, a teljesítési garancia pedig 377 millió forint. Kósa május 31-én közölte azt is: a nem teljesített szerződést a város felmondja, s új tendert ír ki a beruházás kivitelezésére.

Kérdésünkre, miszerint mi történt az elmúlt két hétben, hogy megváltozott az álláspontja, Kósa Lajos azt válaszolta: nem történt semmi, a konzorciummal kötött szerződés érvényben van, így a cégcsoportnak kell befejeznie a beruházást. Közbevetésünkre, miszerint a konzorcium nem tartotta be a szerződést, Kósa Lajos azt mondta: a konzorcium nem a szerződést, hanem a határidőt nem tartotta be. Hozzátette: akkor kellett volna más megoldás után nézni, ha a konzorcium nem építi meg a pályát, de most úgy néz ki, hogy mégis folytatják a munkát, igaz, a késedelem miatt a város lehívta az előlegfizetési és teljesítési bankgarancia mintegy 1 milliárdos összegét. Arra a kérdésünkre, hogy biztosítottnak látja-e a normális munkavégzést annak tudatában, hogy a konzorciumi tagok között megromlott a viszony, a polgármester azt mondta: ez a konzorciumra tartozik, neki az számít, hogy folyik-e munkavégzés, márpedig most folyik. Kérdésünkre, miszerint mi lesz a kötbérrel, Kósa Lajos kijelentette: a városnak villamospályára van szüksége, nem kötbérre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.