Kósa Lajos szerint ha az igen győz a népszavazáson, le kell mondaniuk

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidelitas országos választmányának budapesti ülésén elmondta, hogy sikeres népszavazásra számít, pontosabban arra, hogy "rengetegen elmennek" voksolni. "Hogy érvényes lesz-e, azt meglátjuk" - tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha elsöprő lesz a nemek aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget "hozzon össze" egy migrációs jogalkotási folyamathoz.

A népszavazás eredményét pedig nem "cselezheti ki" az Európai Bizottság, még akkor sem, ha az érvényesség vitatott lesz - mondta.

A frakcióvezető biztosnak tartja, hogy a népszavazásnak lesz hatása a magyar jogrendre: ha győznek a nemek, az Országgyűlésnek mindenképpen lesz jogalkotási feladata - ami lehet akár alkotmány- vagy törvénymódosítás, akár parlamenti határozat vagy a kabinetnek adott kötelező mandátum -, ami automatikusan hat az európai jogrendre is.

Arra a felvetésre, hogy mi történne, ha az igenek lennének többségben a referendumon, a politikus azt felelte: szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás.

A csütörtöki kormányinfón az igen szavazatok lehetséges győzelme nem került szóba, csak az érvénytelenség: Lázár János kijelentette, hogy Orbán Viktor nem mond le abban az esetben, ha érvénytelen lesz a népszavazás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.