galéria megtekintése

Orbán nem mond le, ha érvénytelen lesz a népszavazás - ez volt a 64. Kormányinfó

70 komment

Cs. L.

Százmilliárd ment kerítésre, de a migránsok drágábbak lennének. A miniszterelnök nem távozik akkor sem, ha a népszavazés  érvénytelen lesz – nyugtatott meg mindenkit Lázár János a 64. Kormányinfón.

A tájékoztató kezdetén Lázár János együttérzését fejezte ki a hétvégi körúti bombarobbantás rendőr áldozatainak. A merénylettel tágabb összefüggésben megemlítette, hogy – amint lapunk elsőként megírta – a párizsi és brüsszeli merényletek előzményeit jelenleg francia és belga szakemberek vizsgálják Budapesten.

Azonban a csütörtöki kormányinfó vezető témája a vasárnapi népszavazás és a menekültkérdés volt, amely mind a tájékoztató szövegében, mind a kérdésekre adott válaszokban előkerült. A népszavazás értékelését Trócsányi László igazságügy-miniszter készíti majd el, derült ki, tekintettel az eredmény lehetséges törvényalkotási következményeire.

Lázár egyébként úgy tapasztalta a népszavazást a lakosság nem tekinti pártügynek, és nem pártpreferenciák szerint fog szavazni. Orbán Viktor miniszterelnök nem mond le, ha a népszavazés  érvénytelen lesz – nyugtatott meg mindenkit Lázár.

 

Szóba került a Svédország, Finnország, Norvégia, Dánia, Izland és Ausztria által Magyarországra visszaküldeni szándékozott 148 ezer bevándorló ügye. Lázár megerősítette, Magyarország megtagadja az átvételüket, mert nem hazánk területén léptek az Európai Unió földjére.Idén 23 ezer migránst regisztráltak Magyarországon, jelenleg 810-en tartózkodnak menekülttáborokban. Nem is szeretnék, ha számuk emelkedne, ezért például a körmendi menekülttábort nem fogják bővíteni, sőt, hosszabb távon szeretnék bezárni, ahogy más táborokat is.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Elhangzott az is, hogy Magyarország eddig 100 milliárd forintot költött a déli határon kerítésépítésre, s ez jóval kevesebb, mint amennyit az országba visszaküldött menekültek, migránsok eltartására költeni kellene. Ausztria is kerítésépítés előtt áll, ami meg is kezdődik, amennyiben az Ausztriában tartózkodó menekültek száma eléri a 37 ezret, jelenleg 33 ezren vannak. Lázár szerint ez elkerülhető lenne, ha a magyar kerítésvédelmet segítenének erősíteni. A magyar-román határon egyelőre nem látják szükségét kerítésépítésnek, de az építőanyag és az erőforrás rendelkezésre áll. Hasonló rendszer védi a bolgár-görög és a román-szerb határt. Kerítésügyben egyébként emlékeztetett, hogy a török-szír határon a törökök épp most készülnek kilencszáz kilométer hosszú, három méter magas és másfél méter széles betonfalat építeni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta azt az információt, hogy kormányhivatali dolgozók munkaidőben kampánytevékenységet fejtenének ki. Mint elmondta, ő azt is megtiltotta, hogy a kormányhivatalokba bármely párt kampányplakátjai kikerüljenek.

A magyar gazdasággal kapcsolatban kiemelkedő hírként közölte, hogy harminc év után 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, amely 2010-ben még 11 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelenleg 4,4 millió embernek van munkahelye.

A magyar GMO mentességgel kapcsolatban ígérte, utánanéz annak, hogy igaz-e amit Mikola István állít, hogy Magyarországon forgalomban vannak GMO növényi részeket tartalmazó élelmiszerek.

Maga is piacszűkítőnek és versenykorlátozónak tartotta az M3 metróberuházást megelőző pótlóbusztendert, amely túl rövid határidőt szabott, ezért egyetértett a főváros által kiírt közbeszerzési eljárás megszüntetésével.

A Soros György által támogatott szervezetek vizsgálatának kilátásba helyezéséről azt mondta: mérlegelni kell annak kivizsgálását, hogy Soros tevékenysége jelent-e nemzetbiztonsági kockázatokat.

Egy kérdésre válaszolva megígérte, utánanéz, miért nem vezették be még a védőnői szolgáltatás kötelezővé tételét, amely egy nem rég történt újabb, éheztetéses gyerekhalál miatt került szóba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.