Kósa a Hende-lemondásról: Orbán elégedetlen volt a kerítésépítéssel

Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását Simicskó István, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után.

Simicskó István - aki eddig sportért felelős államtitkár volt - azt mondta, hogy a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is - hangoztatta.

Arra, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia - tette hozzá Simicskó István.

Lapunk a hét elején úgy értesült, hogy 3500 katonát szeretne a kormány a határhoz vezényelni. Kedden pedig olyan meg nem erősített információt lehetett hallani, hogy hivatásos katonákat értesítettek hétfőn késői órán arról, hogy jelentkezzenek a laktanyában.

A meghallgatás után a fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök újságíróknak azt mondta - megerősítve ezzel a Népszabadság információját -, hogy a miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, "ennek kapcsán nyújtotta be lemondását Hende Csaba" a honvédelmi miniszteri posztról, amit Orbán Viktor elfogadott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.