Kormányszóvivő: A halálbüntetés érdekli az embereket, ezért beszélni kell róla

A politikának kötelessége beszélni arról, ami az embereket érdekli, mert ha nem hallgatja meg őket, elveszíti kapcsolatát a realitással - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán péntek reggel. A trafikoksról is beszélt, szerinte a jogalkotónak is érdeke, hogy a trafikban dolgozók biztonsága garantált legyen.
A kormányszóvivő elmondta: amikor egy brutális és értelmetlen gyilkosság után a közvéleményt foglalkoztat egy kérdés, a politikának muszáj róla beszélnie. Még akkor is, ha olyan dologról van szó, "amiről, ha úgy tetszik, a jogszabályok, írott és íratlan szabályok alapján sokan azt mondják, hogy nem szabad beszélni". Hozzátette: jó válaszokat ugyanis csak úgy lehet adni, ha minden részletében megbeszélik ezeket a kérdéseket.

Kovács Zoltán érdekesnek nevezte, hogy már arról is vita van Magyarországon és külföldön is, egyáltalán szabad-e szóba hozni a halálbüntetést. "Kísértetiesen emlékezteti ez az embert arra, hogy szabad-e az illegális bevándorlás kérdésének bizonyos aspektusait egyáltalán feleleveníteni" - jegyezte meg.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a vita elején tisztává és egyértelművé tették, hogy Magyarország minden olyan kötelezettséget betart, amelyet ezzel kapcsolatban vállalt. Ettől függetlenül lehet és kell beszélni olyan kérdésekről, amelyek az embereket érdeklik.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsen azt mondta, néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezeknek a visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

A jogalkotónak is fontos a trafikos biztonsága

Kovács Zoltán a trafikokról is beszélt, kijelentette, a jogalkotónak is érdeke, hogy az eredeti szándék - az, hogy a dohánytermékeket ne lehessen látni az utcáról, elzárva legyenek a fiatalkorúak elől - találkozzon azzal a szemponttal, hogy a bent dolgozók biztonsága is garantált legyen. A trafiktörvénnyel kapcsolatban elmondta, "kiderült, hogy félreértés vagy bizonyos értelemben egy olyan automatizmus volt a trafikok kialakításával kapcsolatban, amit a jogszabály a szó szerinti formájában nem ír elő".

Emlékeztetett rá: amikor sok évvel ezelőtt elszaporodtak a benzinkútrablások és a bankrablások, akkor a szakma és a biztonsági szakemberek megtalálták azokat a formákat és eszközöket, amelyekkel lehetett növelni a biztonságot. Most is erre van szükség - jelentette ki.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.