Kormány: a taxisoknak igaza van!

A taxisoknak az Uber-kérdésben igazuk van – jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Parlamentben tartott sajtótájékozatón, azt követően, hogy a kormány mai ülésén megtárgyalta a taxisok helyzetét. Kijelentette: mindenki számára egyenlő feltételek mellett kell működnie a piacnak, s minden szereplőre ugyanazon szabályoknak kell vonatkoznia.

A kabinet két lehetőséget vizsgált - mondta. Az egyik egy szigorú szabályozást takar az összes szereplő számára, a másik a rendszer fellazításának lehetősége volt. Végül úgy döntöttek, hogy többek között biztonsági kérdéseket is szem előtt tartva, egy szigorú rendszert dolgoznak ki.

Ennek két eleme lenne, az egyik egy hosszú távú szabályozás kialakítása, amelyet a taxisokkal tárgyalva, véleményüket kikérve hoznának létre. Ezekre az egyeztetésekre természetesen a taxis érdekvédelmi szervezeteket, vagyis a taxisokat is meghívnák. Hozzátette, ha az Uber „beáll ezen szervezetek mögé", akkor a céggel is lehet tárgyalni.

Amíg ez a hosszú távú rend ki nem alakul, s hatályba nem lép, addig egy rövid távú megoldást vennének elő, amely körülbelül másfél hónapig tartana – jegyezte meg. Utóbbi során arra figyelnének, hogy a jelenlegi szabályozást a piac minden szereplője betartsa, a szankciókat pedig mindenkivel szemben érvényesítenék. Tuzson Bence kifejtette, amíg a tárgyalások nem zajlanak le, s nem alakulnak ki a végleges regulák, addig a kormány arra kéri a taxisokat, hogy függesszék fel demonstrációjukat.

Hozzátette, mindez nem az Uber betiltását jelenti, hanem azt, hogy az egységes szabályoknak mindenkire ugyanúgy kell vonatkozniuk, s ugyanazon rend szerint kell a piac összes szereplőjének működnie.

Lapunk a sajtótájékoztató után kereste a demonstráló taxisok egyik vezetőjét, a délután sajtótájékoztatót tartó Gelencsér Zsoltot, aki annyit jelzett a Népszabadságnak, hogy egyelőre egyeztetnek, s vélhetően a kora esti órákban sajtótájékoztatót tartanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.