Kórházak ellen indít végrehajtást az adóhivatal

Több, adóssággal rendelkező kórház és egyéb, a központi költségvetés "alá tartozó" állami intézmény is szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárás alatt állók listáján – adta hírül a mfor.hu 

A NAV adatbázisa szerint jelenleg végrehajtási eljárás alatt áll a Szigetvári Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Magyar Imre Kórház és a Keszthelyi Kórház is. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok - vagyis a Magyar Államkincstár szeptemberi statisztikája - szerint mindegyik intézmény növelte adósságát augusztusról szeptemberre. (Az államkincstár havi rendszerességű statisztikájában ez egyébként szállítói, állammal és a társadalombiztosítással szemben is fennálló tartozást jelent). Közülük is legnagyobb mértékben a keszthelyi intézmény, a szeptember végi 335 milliós adósság ugyanis 12 százalékos havi növekedés eredménye.

Ám nem ez a kórház halmozta fel a legnagyobb adósságot a végrehajtás alatt állók közül. A Tolna Megyei Balassa János Kórház a kilencedik hónap végére több mint 1,5 milliárdos, a Csongrád megyei intézmény pedig több mint egymilliárdos tartozásállománnyal rendelkezett.

A Szigetvári Kórház azt írta a honlap kérdésére: "Intézményünk NAV tartozása 266 ezer forint, mely a héten kiegyenlítésre kerül. A cikkben említett 260 millió forint a lejárt szállítói számlák és egyéb tartozások összegét mutatja, melyet az év végi kasszamaradványból tudja a kórház kiegyenlíteni. A lejárt szállítói állomány növekedése egy periodikus képet mutat, mely az egészségügy finanszírozására vezethető vissza. Ez a jelenség számos egészségügyi intézményben megfigyelhető" – írták.

Mint arról korábban beszámoltunk: az egészségügyi intézmények október elején már 96 milliárd forinttal tartoztak. Ebből a summából majd 60 milliárd forintot tettek ki a lejárt számlák. Az egészségbiztosító által finanszírozott mintegy 240 fekvő- és egyéb szakellátást végző intézmény közül több mint 160-nak van sürgősen rendezendő adóssága.

Az országos toplista első tíz helyén ott van a Honvéd kórház (3,5 milliárd forint)  a Péterfy (2,9 milliárd forint), a Pécsi Tudományegyetem (2,9 milliárd), a Debreceni Klinikai Központ (2,5 milliárd), a Szegedi Egyetemi Klinikai Központ (2,5 milliárd), a Semmelweis Egyetem (2,3 milliárd), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (1,8 milliárd), a Tolna Megyei Kórház (1,7 milliárd), az Országos Kardiológiai Intézet (1,7 milliárd), valamint a Zalai Megyei Kórház (1,4 milliárd). 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.