galéria megtekintése

Összeomlanak a kórházak az adósságtól?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 16. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Az ágazatban még legalább egy hónapig találgathatják, milyen reformokra szánja rá magát a kormány az egészségügyben. A várakozásokkal ellentétben ugyanis a hét eleji kétnapos kormányülésen nem döntöttek az ügyben. A kormány egyelőre a költségvetéssel foglalkozik, ami viszont a jövő évre akár kész helyzetet is teremthet az ágazat számára.

M. Schmidt János / Népszabadság

A döntést sürgeti egyébként a mind súlyosabb kórházi adósságkrízis is. Az egészségügyi intézmények október elején már 96 milliárd forinttal tartoztak a szolgáltatóknak. Ebből a summából majd 60 milliárd forintot tettek ki a lejárt számlák. Az egészségbiztosító által finanszírozott mintegy 240 fekvő- és egyéb szakellátást végző intézmény közül több mint 160-nak van sürgősen rendezendő adóssága.

Az erről készült lista szerint 21 nagy intézmény tartozik egymilliárd forint feletti összeggel. A lajstrom élén a Honvédkórház áll, amelynek csak a már lejárt számlákból 3,5 milliárdnyi jött össze, de a teljes adóssága 4,5 milliárd forint. A legeladósodottabb terület a főváros: az itteni intézményeknek több mint 22 milliárd forint a határidőn túli tartozásuk.

 

Az országos toplista első tíz helyén ott van a Péterfy (2,9 milliárd forint), a Pécsi Tudományegyetem (2,9 milliárd), a Debreceni Klinikai Központ (2,5 milliárd), a Szegedi Egyetemi Klinikai Központ (2,5 milliárd), a Semmelweis Egyetem (2,3 milliárd), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (1,8 milliárd), a Tolna Megyei Kórház (1,7 milliárd), az Országos Kardiológiai Intézet (1,7 milliárd), valamint a Zalai Megyei Kórház (1,4 milliárd).

A kórházak legutóbb július végén kaptak 11,8 milliárd forintot tartozásaik rendezésére. Ezt augusztus végéig kellett fölhasználniuk a május végéig fölhalmozódott, főként a 90 napnál régebben lejárt számláik rendezéséhez. Ám több intézménynél még így sem csökkent, hanem nőtt az eladósodottság.

Úgy tudjuk, a jövő évi költségvetés tárgyalása alkalmával a kormány elé kerülő szakmai anyagban az Emberi Erőforrások Minisztériuma maga is jelzi: a lejárt számlák összege már akkora, hogy veszélyezteti a beszállító kis- és középvállalkozások működését, de a helyzet rövid időn belül az ellátást is ellehetetleníti. A fedezethiány miatt a kórházak már most sem nagyon tudnak szakmai anyagokat, illetve gyógyszereket vásárolni, raktárkészleteik sem igen vannak. A szállítók pedig jobbára már csak készpénzért dolgoznak.

A Népszabadság információi szerint a szakminiszter 200 milliárdos többletforrást kért a költségvetésről tárgyaló kormánytól az ágazatnak. Egyebek mellett mintegy 80 milliárd forintot a kórházak adósságának konszolidációjára, 10 milliárdot az alapellátás fejlesztésére, 27,2 milliárdot pedig az előző ciklusban megkezdett béremelés fedezésére. Értesüléseink szerint az ágazati miniszter költségvetési tervében nem szerepelt az egyszeri konszolidáción túl olyan összeg, amellyel a jövő évben megszüntethető lenne az adósságok újratermelődése. Ahhoz ugyanis további 100 milliárdra volna szükség. Ennyivel már ki lehetne igazítani a betegségek ellátásáért járó díjakat. A fő baj ugyanis az, hogy az intézmények most jóval kevesebb pénzt kapnak egy-egy eset ellátásért, mint amennyit arra költeniük kell.

4,5 MILLIÁRD

A HONVÉDKÓRHÁZ teljes adóssága eléri a 4,5 milliárd forintot. Az intézmény ezzel vezeti a listát, amelyen a 2,9 milliárddal tartozó Péterfy a második

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.