Komolytalan ellenjelöltek a Bányaiban

Nagyjából 350-en írták alá Kecskeméten azt levelet, amelyet az Országgyűlés oktatási bizottságát vezető jobbikos Dúró Dórának küldtek el, segítséget kérve tőle a Bányai Júlia Gimnázium szakmai színvonalának megőrzéséhez.

Az önkormányzat várhatóan a december 17-i közgyűlésen dönt arról, melyik pályázót támogatja az igazgatói posztra kiírt, megismételt pályázaton. A szavazásnak ugyan nincs kötelező jellege, ám az ügyet ismerők szerint a Klik a testület fideszes többségének tartózkodása miatt nem nevezte ki tavasszal Lukács Lajost, az intézményt 22 évig vezető igazgatót, akit az iskolai testületek támogattak.

A másodjára kiírt pályázaton Lukácson kívül még hárman pályáztak. Több szülő megfogalmazta, hogy gyanúja szerint az új aspiránsok a Fidesz kérésére adták be pályázatukat, hogy ne lehessen újra azt mondani: az eddigi igazgatót úgy utasították el, hogy nem indult más jelölt vele szemben. A pályázatok szakmai része nyilvános. Ezek alapján a szülők úgy tartják: Lukácsé kimagaslik a szakmai anyagok közül.

Az iskolai testületektől az új pályázók egyike sem kapott egyetlen szavazatot sem.
Az egyik szülő, Kaptás Tibor idegsebész főorvos elmondta: azt várják, hogy az oktatási bizottság elnöke adja ki a négy pályázatot egy független szakértőnek, aki kizárólag szakmai szempontból véleményt formálhat róluk.

– Az egyik pályázó egy helyi szakközépiskola igazgatóhelyettese. Hogy ott milyen kaliberű diákokat oktatnak, arról Kecskeméten elég sokat tudnak az emberek. A másik pályázónak 5–6. osztályos diákokat van jogosítványa tanítani. A Bányaiban tanárként sem lehetne helye, nem hogy igazgatóként. A harmadik pályázó húsz éve foglalkozott legutóbb 18 év alatti gyerekekkel. Ha ez nem lenne elég, a három rivális pályázó közül kettőnek mindössze három éve van a nyugdíjig. Egy nyolcosztályos gimnázium vezetése nem három évre szóló feladat. Ilyen színvonalú iskolában ilyen jelöltek közül vezetőt kinevezni komolytalan lenne – mondja Kaptás Tibor. A szülők pedig nyomatékul újabb demonstrációval készülnek a képviselő-testület jövő heti ülésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.