galéria megtekintése

Túl önálló vezető, ezért akarta kicsinálni az önkormányzat

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Folytatódik a küzdelem a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatói posztja körül. Október elején kiírták az intézményvezetői pályázatot az igazgatói posztra, mert tavasszal az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ indoklás nélkül elutasította a nyolcosztályos gimnáziumot 22 éve kiváló eredményekkel vezető Lukács Lajos pályázatát, miközben az iskola összes illetékes testülete támogatta az igazgató újbóli kinevezését.

Vajon miért gondolta meg magát a szavazáskor Szemereyné Pataki Klaudia, a fideszes többséget utasító polgármester? Voltak előzmények. A Bányai igazgatóját már hat éve sem támogatta első nekifutásra a Fidesz-többség.

Vetélytársát választották, de kiderült róla, hogy pályázata egy részét úgy ollózta össze.

Akkor ez még nem volt bocsánatos bűn, ám Lukácsot sem nevezték ki rögtön, hanem egy évre megbízták, az újabb pályázat során pedig hagyták nyerni.

 

Sokak szerint az volt az első bűne, amikor a kétezres évek második felében az önkormányzat össze akarta vonni a város által működtetett gimnáziumokat, ám a Bányai közalkalmazotti tanácsa erőteljesen fellépett ez ellen. Mivel a személyzeti összevonásról szóló szakmai érvek gyenge lábon álltak, Lukács Lajos a többi iskolavezetővel elérte, hogy Kecskeméten csak gazdaságilag vonják össze a gimnáziumokat.

Az idei elutasítás legfeljebb közvetve köthető e régi ügyhöz. Már a május 5-i tüntetésen is rebesgették, hogy a polgármester egyik tanácsadójának a Bányaiba jár a gyereke, és ő szeretett volna kirúgatni egy pedagógust, ám az igazgató csak figyelmeztetést adott neki. Takács Valentina városházi szóvivő akkor kérdésünkre azt mondta: Szemereyné véleménye, hogy másnak is lehetőséget kellene adni, hogy megméresse magát.

Lukács Lajosért tüntettek többször is
Lukács Lajosért tüntettek többször is
Ujvári Sándor / Népszabadság

Az állami intézményfenntartónak nem lett volna muszáj figyelembe vennie a kecskeméti önkormányzat tartózkodását, kinevezhette volna Lukács Lajost, mégis eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. Csakhogy egyik helyettes sem akart határozott idejű megbízással átmeneti iskolavezető lenni, végül egyiküket a szervezeti és működési szabályzat alapján bízta meg a Klik. Mindkét helyettes mandátuma lejár az év végén.

Nem tudni, pályáznak-e újra, hiszen ilyenkor szempont szokott lenni, hogy ki az igazgató, akivel együtt kell dolgozniuk. De nincs igazgató, és addig már nem is lesz. Előfordulhat, hogy január 1-jétől a korelnök tanárnak kell ellátnia az iskolavezetői teendőket.

A Magyarországon ritkaságszámba menően erős és tartós civil támogatás mindkét felet kényszerhelyzetbe hozta. A tantestület határozottan kiállt Lukács mellett. Ezzel erkölcsi kötelességévé tették, hogy a következő fordulóban újra pályázzon. Az önkormányzat viszont csak azért sem akar meghátrálni. Nehogy már úgy legyen, ahogy a volt tanítványok és a tanárok akarják! Indokolni nem kell. Sem az önkormányzatnak, sem a Kliknek.

Helybeliek szerint Kecskeméten nem arról van szó, hogy valakinek, mondjuk, az államtitkár barátnőjének, kéne az igazgatói szék.

Az a baj, hogy Lukács önálló vezető. Nem tartozik ahhoz a gárdához, amelyet a Fidesz sorozatban kinevezett. Nagyon szeretnék, ha az ő embereik jobbak lennének, és ezt azzal bizonyítanák, hogy megelőzik a Bányait. De nem képesek rá, a saját gyerekeiket a fideszes képviselők is sorra viszik a Bányaiba, mert az a legjobb.

Szeptember 10-én a Megvédjük a Bányait mozgalom képviselői leültek megbeszélésre a polgármesterrel. Utána Soós Eszter, a csoport adminisztrátora indulatos levelet hozott nyilvánosságra a Facebookon. Azt hallották, Lukáccsal „a kommunikáció a fő probléma”, amit úgy értelmeztek: az a baj, hogy nem fogta vissza a tiltakozó mozgalmat. Soós Eszter szerint Lukács nem is tehette volna, mert ők önjárók. A találkozó után nyilvánosságra hozott levelükben azt követelték,

ne az legyen a Bányai igazgatója, aki a legjobban nyal, hanem aki a legjobban vezeti az intézményt!

Október 13-án a Bányai szülői munkaközösségének néhány tagja is felkereste hivatalában a polgármester asszonyt. Kiszivárgott hírek szerint békülékenyebb volt a hangulat. Az eddigi igazgató biztosan pályázni fog, és ha a történtek ellenére mégis kinevezik, indokolni azt sem kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.