Klik: minden diák elhelyezése meg lesz oldva

Minden egyes tanuló elhelyezése meg lesz oldva, nem újdonság, hogy vannak olyan iskolák, körzetek, ahová többen szeretnék járatni a gyermeküket, ez korábban, az önkormányzati fenntartási rendszerben is így volt - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője az MTI-nek vasárnap.

Marekné Pintér Aranka arra reagált, hogy az MSZP szerint az első osztályosok beiskolázási zavaraiért egyértelműen a Fidesz által létrehozott rossz oktatási rendszer tehető felelőssé. Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja szerint a központ mulasztása miatt fordulhatott elő, hogy az oktatási rendszer nem készült fel az iskolába jelentkezők magasabb számára. Simon Gábor országgyűlési képviselő elfogadhatatlannak nevezte azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely az osztálylétszám emelésével próbálja megoldani a beiskoláztatási problémákat.

Osztolykán Ágnes, az LMP független parlamenti képviselője ugyancsak vasárnap arról beszélt, hogy az intézmények állami átvételekor nem gondolt arra a kormányzat, hogy a több gyermek iskoláztatása többletterhet ró az iskolákra is, például több lesz az eszközigény, és kilátástalanná válhat a helyzetük.

Marekné Pintér Aranka azt mondta: nem kell úgy tenni, mintha újdonság lenne az, hogy vannak olyan iskolák, körzetek, ahová többen szeretnék járatni a gyermeküket. Ez korábban, az önkormányzati fenntartási rendszerben is ugyanígy zajlott, a beiratkozáskor tudták meg konkrétan az önkormányzatok, hogy hány elsősre kell osztályt indítani. Ezután kerületi szinten döntötték el a jegyzők, hogy melyik iskolában hány osztály indítását engedélyezik - emlékeztetett.

Marekné Pintér Aranka visszautasította, hogy a Klik nem járt volna el körültekintően. Kiemelte, hogy a Klik végrehajtó hivatal, amely arra jött létre, hogy a nyilvánosság tájékoztatása, az átláthatóság irányába mozdítsa el az oktatási rendszert, és mindenfajta problémára megoldást találjon. Ez most, a beiskolázásnál sincs másképp - mutatott rá. 

Hasonlóan, mint korábban, minden egyes tanulónak meg kell oldani az elhelyezését - jelentette ki. Hozzátette, hogy a beiratkozottak mindössze két százalékát érinti ez a probléma, de a megoldást meg kell találni. Ennek kapcsán elmondta, hogy az osztálylétszám emelése kapcsán a törvény módosítására van szükség. Ezt hónapokkal ezelőtt azért vetettek fel, mert az előzetes számításokból látták, hogy van olyan település, ahol 27 fő helyett 28 vagy 29 elsős tanuló beiratkozása várható, és egy-vagy két plusz tanuló miatt újabb osztály indítása például egy 80 fős iskolában nem lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.