Kizárt rabbi: Reagált a templomkörzet

Lapunk nemrég hírül adta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközséghez tartozó Vasvári Pál utcai templomkörzet nem engedte be közgyűlésére Radnóti Zoltán rabbit, a MAZSIHISZ rabbitestületének elnökét, és hogy az eset mögött a hitelveiben, vallásgyakorlatában és rabbijának személyén keresztül is a Köves Slomo nevével fémjelezhető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez köthető körzet és a Budapesti Zsidó Hitközség ellentétei állhatnak.

Cikkünkre reagált Sessler György, a Vasvári Pál utcai körzet elnöke. Megítélése szerint a cikk egyoldalú és ténybelileg is pontatlan volt, álláspontja szerint ugyanis ők előre jelezték Radnóti Zoltán rabbinak, miután utóbbi „bejelentkezett", hogy a körzet tagsága várhatóan az ülés zárttá tétele mellett fog dönteni. Így is történt, a BZSH alapszabálya pedig nem rendelkezik úgy, hogy a vezető tisztségviselők jogosultak lennének részt venni az egyes zsinagógakörzetek zárt ülésein is.

Ráadásul, mivel csak az elnök és a rabbiság vezetője volt jelen, így, az ügyvezető hiányában Sessler szerint nem is képviselhették hivatalosan a Budapesti Zsidó Hitközséget. Ács Tamás elnököt, tette hozzá, Radnóti rabbi nélkül, „a jóhiszeműség jegyében" beengedték volna, de az elnök így nem fogadta el az invitálást, Radnótival együtt távozott. Sessler nem tartja hitelesnek, hogy Ács és Radnóti csak a körzet tagjainak tájékoztatására, kérdéseik megválaszolására érkezek volna, mivel a konfliktussal kapcsolatos kérdéseikre szerinte már régóta nem kapnak válaszokat a BZSH-tól.

A tegnapi napon a BZSH rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen úgy döntöttek, hogy megszüntetik (47 igen, 2 nem szavazattal és 4 tartózkodással) a Vasvári-körzet tagságát a Budapesti Zsidó Hitközségben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.