Biztonsági őrrel tartották távol a rabbit

A szervezetileg a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH) tartozó Vasvári Pál utcai zsinagóga közgyűlésétől biztonsági őrökkel tartották távol a MAZSIHISZ rabbitestületének elnökét, aki a BZSH küldöttségével érkezett.

Előző csütörtökön tartotta közgyűlését a BZSH egyik zsinagógakörzete, a Vasvári Pál utcai zsinagóga közössége. A BZSH elnöke, Ács Tamás és a MAZSIHISZ rabbitestületének elnöke részt szeretett volna venni az ülésen, hogy tisztázzák a hitközség és a hozzájuk tartozó körzet közötti vitás kérdéseket, de kellemetlen meglepetés várta őket. A biztonsági őrök hosszan várakoztatták a kéttagú küldöttséget a mazsihisz.hu beszámolója szerint, annak ellenére is, hogy levélben előre tudatták részvételi szándékukat. Végül a biztonságiak arról tájékoztatták őket, hogy a körzet vezetői csak Ács Tamást kívánják beengedni a közgyűlésre, Radnóti rabbit nem. A küldöttség a döntést nem fogadta el, Ács is távozott a helyszínről – adta hírül honlapján a MAZSIHISZ.  

Az eset hátterében a MAZSIHISZ és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közötti feszültségek állnak. A Vasvári-körzet ugyanis, noha jogilag-szervezetileg a MAZSIHISZ-hez, ezen belül a BZSH-hoz tartozik, a zsinagógaépület is a BZSH tulajdona, a közösség vallásgyakorlatát, hitelveit tekintve az EMIH-hez áll közel, rabbija, Baruch Oberlander az EMIH szellemi-vallási hátterét adó chászid mozgalomhoz, a Chabad Lubavitch közösséghez tartozik, akárcsak tanítványa, az EMIH vezető rabbija, Köves Slomo.

Még novemberben felmerült, hogy a Vasvári-körzet küldöttei mindezek okán csak megfigyelőként, szavazati jog nélkül vehessenek részt a BZSH közgyűlésein, de ebben a kérdésben végül nem született döntés. Ennek a konfliktusnak a némiképp meghökkentő továbbgyűrűzése lehet a biztonsági őrök fellépése is, a rabbi kizárása a zsinagógakörzet közgyűléséről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.