Kizáratnák a holokamuzó jobbikost

A debreceni közgyűlés ügyrendi bizottsága kivizsgálja azt a lakossági beadványt, amely méltatlansági eljárást kezdeményez Ágoston Tibor jobbikos önkormányzati ­képviselő ellen. E vizsgálat lezárása után a közgyűlés a jogszabályban meghatározott határidőre, azaz harminc napon belül döntést hoz az ügyben – tájékoztatta lapunkat a debreceni városháza sajtóirodája.

Mint beszámoltunk róla: a Debreceni Járásbíróság idén március­ban nem jogerősen 750 ezer forint pénzbüntetésre – vagy ennek meg nem fizetése esetén 300 ­napi fogházra ítélte – Ágoston Tibort, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjét, református presbitert.

Ágoston 2014 januárjában a Jobbik egyik debreceni rendezvényén a holokauszttal viccelődött, azt „holokamunak" és „holokasztnak" nevezte, s kijelentette azt is: Magyarországra rá akarják kényszeríteni, hogy megemlékezzen a holokausztról. Ágoston nem ismerte el bűnösségét, szerinte szótévesztés történt.

A bíróság nem fogadta el a védekezését, az ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható, hogy a német nemzetiszocialista rendszer által irányított és elkövetett népirtást Ágoston jelentéktelen színben próbálta feltüntetni, sőt a holokamu szó szándékos használatával tagadta is azt.

A méltatlansági indítvány benyújtója egy helyi magánszemély, aki szerint a képviselő kijelentései alkalmasak arra, hogy a szavazók által beléje vetett közbizalmat gyöngítsék, megingassák. A beadványban az olvasható: támogatható ­Vona Gábor Jobbik-elnök azon törekvése, hogy a párton belüli „vadhajtásokat" el kell távolítani a néppártosodás érdekében, s a képviselőknek ki kellene zárniuk a közgyűlésből Ágostont, aki képviselőhöz méltatlanul viselkedett.

Azzal kapcsolatban, hogy Ágoston ítélete még nem jogerős, így megilleti őt az ártatlanság vélelme, a beadvány benyújtója így érvelt: a képviselők döntésének függetlennek kell lennie a bíróság ítéletétől, elvégre Ágoston Tibor az inkriminált beszédét bizonyíthatóan elmondta, s videofelvétel tanúsítja a terhére rótt bűncselekményt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.