750 ezret fizethet a holokamuzó jobbikos

A Debreceni Járásbíróság ma első fokon 750 ezer forint pénzbüntetésre, vagy ennek meg nem fizetése esetén 300 napi fogházra ítélte Ágoston Tibort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni önkormányzati képviselőjét, református presbitert. Ágoston 2014 januárjában a Jobbik egyik debreceni rendezvényén a holokauszttal viccelődött, azt holokamunak és holokasztnak nevezte, s kijelentette azt is: Magyarországra rá akarják kényszeríteni, hogy megemlékezzen a holokausztról. A mai tárgyaláson Ágoston nem ismerte el bűnösségét, s utalt arra, hogy szótévesztés történt.

Ágoston a bíróságon tagadta a holokamuzást, de nem hittek neki
Czeglédi Zsolt / MTI

Vádbeszédében a mai tárgyaláson az ügyész azt mondta: a megemlékezésről készült videofelvétel cáfolja a vádlott azon védekezését, hogy véletlen szótévesztésről volt szó. Ágoston védője a perbeszédben közölte, hogy védence nem követte el a terhére rótt bűncselekményt, s "szerencsétlen módon" elhangzott szavait kiragadták eredeti szövegkörnyezetükből.

Ágoston Tibor a mai tárgyaláson többször hivatkozott arra, hogy ő ugyan nem történész - ami igaz, elvégre mindössze érettségije van, s egy debreceni fürdő alkalmazottja -, de számos történelmi tanulmányt elolvasott a holokausztról, mert érdekli a "terület". Vallomásában történelmi fejtegetésbe kezdett a holokauszt szó értelméről, fölidézte még a Nero római császár idejében történt keresztényüldözéseket is, majd később magyar népszámlálási adatokat idézett az 1940-es évekből. Ágoston hozzátette: ha az általa a holokauszról olvasott művek megtévesztőek voltak, akkor ő egy megtévesztett ember. Közölte: fejet hajt az ártatlan áldozatok emléke előtt, de az nem helyes, ha "egyesek" a holokauszt "sulykolásával" kollektív bűntudatot keltenek, s ezáltal maguk számára kivételezett helyzetet teremtenek.

A bíróság nem fogadta el ezt az okfejtést, az ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható, hogy a német nemzetiszocialista rendszer által irányított és elkövetett népirtást Ágoston jelentéktelen színben próbálta feltüntetni, sőt a holokamu szó szándékos használatával tagadta is azt.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott választott önkormányzati képviselő, míg enyhítő körülményként vette figyelembe Ágoston büntetlen előéletét, s azt is, hogy három gyermeket nevel. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője fölmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.