Kiút az adósrabszolgaságból?

Kiváltja az adósságrabságból a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) azokat a kórházakat, amelyek társulnak a közös gázbeszerzéshez – értesült a Népszabadság.

Az ehhez szükséges összeget az intézmények felújítására és beruházási céljaira fenntartott egymilliárd forintos vis maior alapból biztosítja a GYEMSZI. Lapunk érdeklődésére a hivatal nem tudta megmondani, hogy pontosan hány kórháznak és mekkora összegre van szüksége ahhoz, hogy rendezzék a jelenlegi gázszolgáltatóknál az adósságaikat. A tenderen ugyanis csak tartozás nélküli intézmény vehet részt.

Van olyan nagy fővárosi kórház, amelynek 150 millió forintra rúg a kifizetetlen gázszámlája. Az adósságrendezés csak az egyik feltétele a sikeres tendernek, a másik, hogy a jelenlegi szolgáltató kiengedje az élő szerződésekből az érintett intézményeket. Ez utóbbi területen is adódhatnak akadályok, információink szerint pél­dául a Fővárosi Gázművek hallani sem akar arról, hogy a nála lévő egészségügyi intézményeket a szerződés lejárata előtt, azaz 2013. jú­nius vége előtt elengedje. Hiszen új piaci helyzet áll elő azzal, hogy az állami tulajdonú kórházak közös közbeszerzési eljárás keretében, egy csomagban szerzik majd be a földgázt. A jelenlegi szolgáltatók egy része biztosan kiszorul az üzletből.

Most a januárban állami tulajdonba került 49 kórháznak és szakrendelőnek vásárolnának fűtőanyagot. Az ajánlattételi felhívás már meg is jelent az uniós közbeszerzési hirdetmények hivatalos honlapján. A közös beszerzéssel a hivatal húszszázalékos megtakarítást ígér az érintett kórházi vezetőknek. A kormányzat tervei szerint októberben már az új szolgáltató biztosítaná a mostani áraknál olcsóbban a kórházaknak a gázt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.