"Kiss Péter derekasan küzdött"

Méltósággal búcsúznak Kiss Péter kedden elhunyt szocialista politikustól a pártok.

Az MSZP mély megrendüléssel fogadta Kiss Péter, a párt egyik alapítója halálhírét. Mint írták, kitartó, következetes munka és rendíthetetlen hivatástudat jellemezte egész politikai pályafutását; élete utolsó évében is emberi tartásáról tett tanúbizonyságot. "Köszönjük munkáját, elhivatottságát, kitartását!"

Jó embernek, tisztességes politikusnak nevezte Kiss Pétert megemlékezésében Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Kiss Péter derekasan küzdött. "Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi években önmaga egészségéért is", ez utóbbi küzdelmet most elveszítette. A pártvezető megjegyezte azt is, hogy Kiss Péter a békét, a kompromisszumokat kereste, ebben volt a legjobb.

A DK is közleményben nyilvánította ki részvétét. Azt írták: "a szocialista politikusban nemcsak a korábbi minisztert, a szociális és munkaügy kiváló szakértőjét, hanem nagyszerű kollégát és demokrata politikust is búcsúztatunk". A DK részvétét nyilvánította a családnak, a hozzátartozóknak és a Magyar Szocialista Pártnak is.

Bajnai Gordon szerint Kiss Péter több volt politikusnál, államférfi volt. A volt miniszterelnök ezt kedden közölte a Facebookon Kiss Péter halálhírére reagálva. Bajnai Gordon a bejegyzésben azt írta: "a magam és a Bajnai-kormány nevében búcsúzom tőle"; annak a kormánynak a nevében, melynek Kiss Péter meghatározó tagja, miniszterelnök-helyettese volt. A 2009-2010-ben kormányfői posztot betöltő politikus szerint Kiss Péternek döntő szerepe volt abban, hogy az elmúlt 30 év egyik legnehezebb válságát Magyarország sikeresen, a lehető legkevesebb fájdalommal vészelte át.

"Kiss Péter személyében egyik utolsó képviselője ment el annak a politikusgenerációnak, amely a saját ügyét rendszeresen képes volt a nemzeti érdek alá rendelni" - írta Bajnai Gordon, hozzátéve: osztozik a család gyászában.

Az LMP pedig úgy emlékszik majd Kiss Péterre, mint aki a rendszerváltás utáni baloldal fontos politikusa volt. A párt szintén részvétét fejezte ki a politikus halála miatt. Mint írták: "sokra becsültük és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságban számtalan alkalommal közvetlenül is meggyőződhettünk arról, hogy Kiss Péter értette és határozottan képviselte is a munkavállalói jogok fontosságát".
Hozzátették, hogy Kiss Pétert tiszteletreméltó politikai ellenfélnek tartották.

Az Együtt-PM azt közölte kedden, hogy "Kiss Péter halálával egy jó embert vesztettünk el". A volt kancelláriaminiszter halálával olyan politikus távozott - tették hozzá -, aki nagy pártirányítási és kormányzati tapasztalattal bírt, és akivel remekül lehetett együtt dolgozni. "Osztozunk családja és párttársai gyászában. Őszinte részvétünk".

Kiss Péter halálhírét a KDNP is megrendüléssel fogadta. A kereszténydemokraták együttérzésükről biztosítják Kiss Péter családját és a gyászolókat.

"Egy elhivatott embert, egy elkötelezett politikust veszítettünk el Kiss Péter halálával" - közölte a Magyar Liberális Párt (MLP). A Fodor Gábor vezette párt közleménye szerint Kiss Péter halála súlyos veszteség a demokratikus baloldalnak, hiszen az MSZP alapítója, egykori alelnöke olyan politikai tapasztalattal és tudással bírt, mely sokak számára minta, tanulandó példa lehetne. "A családnak, hozzátartozóknak a Liberálisok őszinte részvétüket fejezik ki".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.