galéria megtekintése

Elhunyt Kiss Péter

Hírösszefoglalónk

Az MSZP alapítója, volt alelnöke 55 évet élt. Hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

Kiss Péter a Jókai utcában
Kiss Péter a Jókai utcában
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hosszan tartó súlyos betegség után 55 éves korában kedden elhunyt Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, az MSZP alapítója, volt alelnöke.

Kiss Péter 1980-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1989-ben az MSZP alapító tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) alapító budapesti elnöke volt. 1990-ben országgyűlési képviselőjelölt volt, ill. az őszi önkormányzati választáson bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. 1992-ben a BIT országos elnökévé, ill. a párt országos választmányának tagjává választották. Ugyanebben az évben a lemondott Kovács Jenő helyére behívták az Országgyűlésbe.

 

Az 1994-es országgyűlési választáson Budapest 6. számú egyéni választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Ugyanebben az évben beválasztották a párt országos elnökségébe. 1994 és 1995 között az oktatási, tudományos és sportbizottság alelnöke volt.

Kiss Péter portréja 1995-ből
Kiss Péter portréja 1995-ből
Szabó Barnabás / Népszabadság

1995-ben Kósáné Kovács Magda utódjaként a Horn-kormány munkaügyi miniszterévé nevezték ki, emiatt lemondott a BIT-ben betöltött tisztségéből. Kormányzati pozícióját a ciklus végéig viselte. 1998-ban ismét egyéni mandátumot szerzett, majd 2000-ig a párt frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. 1998 és 2000 között a párt ügyvezető alelnöke volt. 2001-ben a Baloldali Tömörülés Platform elnökévé választották.

2002-ben ismét egyéni körzetében nyert. A Medgyessy-kormányban előbb foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter volt, majd 2003-ban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré nevezték ki. Ugyanebben az évben újra a párt országos elnökségének tagja lett.

2004-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök lemondása után a párt országos elnöksége őt ajánlotta miniszterelnöknek, de a miniszterelnök-jelölő kongresszus Gyurcsány Ferencet jelölte kormányfőnek. Az első Gyurcsány-kormányban megtartotta miniszteri tisztségét. 2005-ben a párt Vas megyei elnökévé választották, mely pozícióját 2009-ig viselte. 2006-ban megismételte országgyűlési választási sikerét. A második Gyurcsány-kormányban először szociális és munkaügyi miniszter volt, majd 2007-ben ismét visszatért a Miniszterelnöki Hivatalba.

2009-ben Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelölt alakuló kormányában Kisst bízta meg a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri feladatok ellátásával és egyben a miniszterelnök politikai helyettesévé is vált.

A 2014-es parlamenti választásokon Újpesten szerzett mandátumot.

A választások után kollégánk, Tóth Ákos publicisztikában méltatta az akkor már súlyos beteg Kiss Péter erőfeszítéseit:

A 2014-es választásokon győztes képviselői hivatalos portréja
Fotó: MTI / Illyés Tibor

"Kiss Péter most is nagyon messziről indult. Mint egykoron, amikor a nem túl jó emlékű BIT éléről olyan megállapodást tudott kötni Horn Gyulával, amely teret nyitott a tehetséges fiataloknak a MSZP-ben, a kiváló szervező és ügyes hatalomtechnikus Kisst pedig a miniszteri, majd a kancelláriaminiszteri posztig vitte.

Kiss Péter mindig is az MSZP úgynevezett technokrata szárnyához tartozott: ő volt a szürke eminenciás, aki soha semmilyen radikális politikai mondandóval nem bombázta hallgatóságát, inkább csendben a háttérben tevékenykedett. De ott nagyon. Irányította az apparátust. Volt víziója. Elkötelezettsége. Sosem szerzett nagy vagyont.

Fölépített ugyanakkor maga köré egy szervezeti és kapcsolati hálót, amely lényegében megkerülhetetlenné tette a pártban. Visszaemlékezések szerint annak idején az ő dolgozószobájában hoztak végső döntést a miniszterelnök távozását követelő SZDSZ nyomására Medgyessy Péterről. De abban az események akkori résztvevői közül mindenki egyetért, hogy nem akart jelöltté válni a kormányfői székre.

Ekkor érte élete talán legnagyobb kudarca. Az MSZP demokratikus párt volt, s az üstökösként fölbukkanó, a vonzó, új, fiatalos baloldali víziót szuggesztív egyéniséggel sugárzó Gyurcsány Ferenc – aki eleven tagadásának látszott mindannak, amit Kiss Péter jelent – legyőzte őt. Azt a kérdést pedig csak utólag, már túl későn tették fel sokan, hogy vajon melyek a valódi értékek: azok, amelyeket Gyurcsány Ferenc személyisége hordozott, vagy inkább azok, amelyek Kiss Pétert jellemezték. Ma már nincs értelme azon merengeni, hogy mi lett volna, ha Kiss győz Gyurcsány ellenében, de azért az nagy biztonsággal kijelenthető: a baloldal bizonyosan nem itt tartana.

Kiss Péter most elindult Újpesten: kevesen tudják, hogy mennyire messziről indult. S miközben irtózatos küzdelmet folytat a szervezetét gyilkoló kórral, ment, és nap mint nap kampányolt, szervezte az övéit, fórumokat tartott, csoportos összejöveteleket, és bárki odamehetett hozzá, név szerint ismerte azokat, akik megszólították, lerítt róla, hogy ez az ember ismeri a környezetét, tudja, kinek mi a gondja, és türelemmel, figyelemmel fordul feléjük, nem szavazókat lát bennük.

És igen, ott voltak körülötte a magyar baloldal legjelesebbjei, akik kötelességüknek érezték, hogy vele tartsanak, és megesett, hogy helyette is beszéltek, amikor fizikai állapota ezt nem tette lehetővé, és csak csendben ült egy széken.

Kiss Péter hozta a körzetét: nem magáért tette. Valójában csak reménykedni lehet abban, hogy voltak olyanok, akik az MSZP-ből a választás éjszakáján vagy azóta felhívták, és csak annyit mondtak, hogy köszönik."

A politikustól méltósággal búcsúznak a pártok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.