Kínos kapcsolat Orbán barátjának bizniszében

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester valamiért kihagyta a vagyonnyilatkozatából azt az oroszországi céget, amelynek ő a társtulajdonosa a nemrég csalásért előzetesbe került egykori agrárattaséval, Kiss Szilárddal együtt.
Oroszországban sok minden előfordulhat – kommentálta először az Index kérdésére Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, hogy az orosz cégnyilvántartás szerint van egy közös cége, egy Мagyjar nevű kft.-je a januárban csalásért előzetes letartóztatásba helyezett egykori magyar agrárdiplomatával, Kiss Szilárddal.
Mészáros Lőrinc
Mészáros Lőrinc
Kurucz Árpád / Népszabadság

A portál által megszerzett dokumentumok tanúsága szerint a céget 2012. november 29-én alapították. Mészároson és Kissen kívül egy harmadik személy, Ljugyisjeva Karina Alekszandrovna is társtulajdonos benne. Mészáros vagyonbevallásában ez a cég nem szerepel. Amikor a kft.-ről az Index megkérdezte, a felcsúti polgármester először azt mondta, nincs is közös cége Kiss-sel, majd miután kiderült, hogy rosszul emlékszik, azt állította, nem tudta, hogy ennek a cégnek társtulajdonosa az egykori agrárdiplomata is. „Oroszországban sok minden előfordulhat" – mondta erről.

A vagyonnyilatkozatában – folytatta – azért nem tüntette fel céget, mert amikor a dokumentumot le kellett adnia, már nem volt társtulajdonosa, a részét eladta Alekszandrovnának, de ez az állítása is sántít, az orosz cégnyilvántartásban tegnap, 2015. március 10-én Mészáros ugyanis még mindig társtulajdonosként szerepelt. Alekszandrovna egyébként 2014 júliusában szállt be a cégbe. A kft. egyébként szalonnaexportban utazott volna, amelyet a Magnit üzletláncon keresztül adtak volna el, de az üzlet meghiúsult az orosz embargó miatt.

Arra, hogy Kiss-sel ki hozta össze, Mészáros nem emlékezett. – Fogalmam sincs, ki ajánlotta – mondta az egykori agrárdiplomatáról. A beszélgetés vége felé elkezdett rémleni neki, hogy tulajdonos egy Vengerszkije Produkti nevű részvénytársaságnak, ami nem igaz, abban Kiss van benne. A tévedés oka az lehet, hogy a Magyjar, a Vengerszkije Produkti ugyanerre a moszkvai címre van bejegyezve, ahogy az a vízumközpont is, amelyet Kiss élettársa, Jelena Cvetkova vezet, és amelyben a Quaestor vezérigazgatója, Tarsoly Csaba is benne van.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.