Kiderült, hol szállt meg Lázár

A Miniszterelnökség viharos gyorsasággal, egy nappal a Kúria ítélete után teljesítette is a bíróság döntésében foglaltakat, és nyilvánosságra hozta Lázár János 2013-as svájci és olaszországi útjának részleteit. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Milánóban a Four Seasons hotelben, Zürichben pedig az Eden au Lac nevű szállodában szállt meg. Mindkét ötcsillagos szállodában egy éjszakát töltött. Milánóban ez 298 ezer forintba, Zürichben 103 ezer forintba került – számolt be a Direct36.

Az utazás részletei a Direkt36 újságírójának 2014 elején még az Origo munkatársaként indított közérdekű adatigénylése miatt váltak hozzáférhetővé. Lázár János utazásai kiemelkedően magas költségeik miatt keltették fel a sajtó figyelmét, a miniszter azonban eleinte nem volt hajlandó elárulni, mire költötte az állami költségtérítést. A kérdést kikerülendő, saját zsebből rendezte az összeget.

Ennek ellenére a Fővárosi Ítélőtábla márciusi ítéletében kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni az akkor államtitkárként dolgozó Lázár két utazásának részleteit. A Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélet ellen a Kúriához. Ezt utasították el a csütörtöki döntéssel. A Kúria kiemelte, az információszabadságról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy közérdekű adatnak minősül minden olyan információ, amely a közfeladat ellátásával kapcsolatos. Kivételt a személyes adatok képeznek, a bíróság szerint azonban kétségtelen, hogy nem tartozik ebbe a körbe az, hogy Lázár János hol szállt meg.

Az ítélet csak erre a két útra vonatkozik. Az angliai kiküldetés kapcsán külön folytatódik az eljárás. A bíróság első fokon úgy határozott, hogy a Miniszterelnökségnek ebben az esetben is ki kell adnia a hotel nevét, hiába közölték, hogy erről a kiküldetésről létezik egy titkosított irat. A testület szerint a hotel nevére nem vonatkozott a titkosítás. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.