Lázár nem akarja elárulni, hol lakott külföldön

Felülvizsgálati kérelmet terjeszt be a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete ellen Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi külföldi utazásait érintő csütörtöki verdikt szerint a politikusnak 15 napon belül nyilvánosságra kellene hoznia, hogy 2013 márciusában Svájcban, illetve 2013 júliusában Olaszországban mely szállodában szállt meg, és az utak milyen közfeladatok ellátásához kapcsolódtak.
Pethő András az origo.hu újságírójaként közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, és időközben kiderült, hogy Lázár és kísérője szállodaköltsége 2012 őszén Londonban egymillió forint volt, míg a két másik helyen ötszáz-ötszázezret fizettek. A felperes mást is meg szeretett volna tudni, mire a politikus a kétmilliót befizette a kincstárnak, és erre hivatkozva minden további tájékoztatást megtagadott.

A csütörtöki ítélet alapján viszont újabb részletekről is be kellene számolnia, míg a londoni út kapcsán az eljárás még folyik. Lázár azonban úgy döntött, hogy a Kúriához fordul. Igaz, ehhez bizonyítania kell, hogy a bírósági eljárás során valamilyen jogszabálysértés történt. Erre az írásba foglalt ítélet kézbesítése után hatvan napon belül van lehetősége, és akkor indul a kért adatok kiszolgáltatására adott 15 napos határidő is.

Amennyiben a politikus ügyvédei elég ügyesek, és a felülvizsgálati kérelmet azonnal benyújtják majd, a legfőbb bírói fórumnál akár elérhetik azt is, hogy az ítélet végrehajtását az arra előírt alig több mint két hét alatt felfüggesszék. Amennyiben ezt kezdeményezik, a „bíróságnak különösen arra kell figyelemmel lennie, hogy a végrehajtást követően az eredeti állapot helyreállítható-e".

Ha pedig Lázár egyszer elárulja végre, hogy hol lakott, s milyen közfeladatot látott el az utazásai során, azt már nem lehet meg nem történtté tenni. A Kúria erre a szempontra figyelemmel valóban dönthet úgy, hogy a felülvizsgálati eljárás befejezéséig a politikusnak nem kell mondania semmit. És persze arra a következtetésre is juthat, hogy a jogerős ítélet támadhatatlan, mert a bíróság nem követett el olyan hibát, amely a verdikt érvénytelenségéhez vezethetne.

Ebben az esetben – illetve akkor is, ha az ítélet végrehajtását nem függesztik fel – Lázárnak színt kell vallania. Amennyiben ezt önként nem tenné meg, a felperes bírósági végrehajtó közreműködését kérhetné, aki bírság kiszabását is kezdeményezhetné azzal szemben, aki „a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.