Életveszélyes fenyegetések között álltak bosszút az operaháziakon?

Újabb fejezethez érkezett a Ligán belüli háborúskodás: kizárták az operaházi szakszervezetet, mert nem határolódtak el az elnöküktől, Bárány Balázs Pétertől, aki korábban feljelentette Gaskó Istvánt. A helyzet pikantériája, hogy Bárány Balázs virtigli vasutasként vezeti a zenészek érdekképviseletét.

Kicsinyes bosszú és félelem vezérelhette Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét, amikor kizáratta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetét (ODFSZ) a konföderációból – ezt írja közleményében az érdekképviselet. Állítják: a Liga elnökségének többsége az ODFSZ vezetőjéhez, Bárány Balázs Péterhez intézett életveszélyes fenyegetés közepette asszisztált ehhez. A döntést azonban nem fogadják el, és bírósághoz fordulnak.

Az amúgy is megcsappant taglétszámú Liga nem hajlandó szembenézni elnökük viselt dolgaival – legalábbis az operaháziak így vélik. Utalnak ezzel kapcsolatban arra, hogy a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete Szolidaritás alelnöke – aki az ODFSZ elnöke is – a nyár folyamán több alkalommal feljelentést tett ismeretlen személy ellen, mert a Liga gazdálkodásával kapcsolatban aggályok merültek fel.

Tény, hogy a hatóságok az általa kezdeményezett ügyekben nyomozást rendeltek el, amely jelenleg is tart. A Liga irodáiban ma házkutatást tartottak.

A Liga elnöksége az ODFSZ alelnökeitől azt kérte, hogy szakszervezetük nevében határolódjanak el elnökük fellépésétől. (A helyzet pikantériája, hogy Bárány Balázs virtigli vasutasként vezeti a zenészek érdekképviseletét.) Ám amikor erre nem voltak hajlandóak, az operaházi érdekképviseletet kizárták a szervezetből – tudatják. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a Liga alapszabályának megfelelően működő ODFSZ elfogadhatatlannak tartja a döntést. A szakszervezet szerint a Liga elnökségének többsége falazott a „despota Gaskó Istvánnak", ugyanakkor elismerését fejezi ki azoknak, akik a kizárás ellen voksoltak, és kiálltak a demokratikus alapértékek mellett.

Az ODFSZ szerint a történtek tanulsága, hogy a Liga bármelyik tagszervezete kizárásra számíthat, ha nem az elnöknek tetsző álláspontot képvisel, illetve fellép a viselt ügyei és cselekedetei ellen. Mindezek alapján állítják: Gaskó István méltatlanná vált a Liga elnöki tisztségére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.