Kiadták az ügyészségnek Hiszékeny Dezsőt

A volt XIII. kerületi alpolgármester szerint koncepciós eljárás folyik ellene, az önkormányzati választáshoz időzítve.

Felfüggesztette a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogát a parlament. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy az ügyészség meggyanúsítsa vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel a XIII. kerület korábbi alpolgármesterét.

Hiszékeny maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte, bár a szavazásban nem vett részt. A mentelmi bizottság múlt heti ülése után arra hivatkozott, hogy bár nem követett el bűncselekményt, igazát csak szabályozott jogi eljárásban tudja megvédeni. Most viszont utalt arra, hogy korábban egy fideszes képviselőt, Simon Miklóst – noha közvádas ügyekben ez a szokás – nem adta ki a parlament.

Hiszékeny megismételte, hogy szerinte az ügyészség politikai megrendelést teljesít egy koncepciós eljárásban, manipulatív módszereket használ, az eljárás célja pedig az önkormányzati választás eredményének befolyásolása. Bejelentette: kezdeményezni fogják, hogy a hasonló ügyekben eljáró ügyészeket később felelősségre lehessen vonni. Egyszersmind jelezte, csak az a kérdés, hogy ki lesz a következő ellenzéki politikus, aki az ügyészség célkeresztjébe kerül.

A volt alpolgármester egyelőre nem ismeri az ügy részleteit, a rendőrség és az ügyészség nem kereste meg, házkutatást nem tartottak nála. Ez ugyanis csak a mentelmi jog felfüggesztése után lehetséges.

Az ügyészség szerint Hiszékeny alpolgármesterként egy közvetítő útján ötmillió forintot kért egy használaton kívüli XIII. kerületi üzlethelyiségért, amelynek bérleti jogát nyilvánosan nem hirdették meg. Állítólag erről árulkodik egy hangfelvétel is. Korábban Hiszékeny egy háttérbeszélgetésen azt gyanította: az ügyészség egy bűnözőt tett érdekeltté abban, hogy hamis bizonyítékot szolgáltasson ellene, jelesül egy manipulált felvételt. Ugyanis – idézte fel – az ügyészség másfél évig nem is ellene vizsgálódott, hanem egy olyan bűncselekmény (vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés) miatt, amit hivatalos személyként nem követhetett el.

A mentelmi jog felfüggesztésére a szocialista frakció nemmel szavazott, a kormányoldal, a Jobbik és az LMP igennel.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.