Meggyanúsíthatják Hiszékeny Dezsőt

Ahogy közvádas ügyekben megszokott, a parlamenti szakbizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogát.

Így a parlament jövő heti döntése után az ügyészség meggyanúsíthatja vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel a XIII. kerület korábbi alpolgármesterét.

Hiszékeny maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte, arra hivatkozva: nem követett el bűncselekményt, igazát azonban csak egy szabályozott jogi eljárásban tudja megvédeni. Megismételte, hogy szerinte az ügyészség megrendelést teljesít és manipulatív módszereket használ, az eljárás célja pedig az önkormányzati választás eredményének befolyásolása lehet.

Az MSZP politikusa erre már két hónapja is utalt, amikor sajtótájékoztatóján átvett egy stafétabotot a 2010-es önkormányzati kampány utolsó napjaiban hivatali visszaéléssel meggyanúsított – majd csaknem négy év elteltével felmentett – párttársától, Molnár Gyulától, a XI. kerület korábbi vezetőjétől. A volt alpolgármester ezúttal is hangsúlyozta: nem tud részleteket az ügyről, a rendőrség és az ügyészség nem kereste meg, házkutatást nem tartottak nála. Hiszen védte a mentelmi jog.

Az ügyészség szerint Hiszékeny egy közvetítő útján ötmillió forintot kért egy használaton kívüli XIII. kerületi üzlethelyiségért, amelynek a bérleti jogát nyilvánosan nem hirdették meg. Állítólag erről árulkodik egy hangfelvétel is, amelyet azonban Hiszékeny még szintén nem ismerhetett meg.

A szocialista képviselő korábban egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt gyanította: az ügyészség egy bűnözőt tett érdekeltté abban, hogy hamis bizonyítékot szolgáltasson ellene, jelesül egy manipulált hangfelvételt. Állítása szerint ugyanis az ügyészség másfél évig nem is ellene vizsgálódott, az eljárás eredetileg egy olyan bűncselekmény – a kalandos nevű "vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés" – miatt indult, amit alpolgármesterként nem követhetett el. Ez az elnevezés ugyanis azt takarja, amikor valaki azt állítja, hogy meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt, de nem veszteget meg senkit, csak hivatkozik valakire, annak tudta nélkül.

Végül mégis őt akarják meggyanúsítani vesztegetéssel, bár azt az ügyészég is elismeri, hogy a pénz átadása nem történt meg – hívta fel a figyelmet akkor Hiszékeny Dezső.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.