Ki lehet a következő miniszterelnök? - szocialista ötletbörze

Bajnai? Békesi? Gráf? Kiss? Simor? Esetleg Surányi? Vagy mégis Bokros? Listát készítettünk az MSZP-ben potenciálisan szóba jöhető miniszterelnök-jelöltekről (a teljesség igénye nélkül), illetve arról: a jelenlegi helyzetben mit tartanak a "jelöltek" előnyének, illetve hátrányának a szocialisták.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztésügyi miniszter

Előnye: Elismert szakember, egy stratégiai fontosságú tárca vezetője. A válságkezelési programban is jelentős szerepet vállalt.

Hátránya: A Gyurcsány-kormány tagja, a válságkezelési programban is jelentős szerepet vállalt. Gyurcsány Ferenc bizalmasa. Minimális a párton belüli támogatottasága. Sok bírálat éri az EU-pályázatok akadozása miatt. Az ellenzéki sajtó számos üzleti ügyben támadta, ezek újra napirendre kerülhetnének.

Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere, a Reformszövetség reprezentánsa

Előnye: Elismert szakember. Elképzelései nem állnak nagyon távol a szocialistákétól.

Hátránya: A szocialista frakciót megosztja, többek között azért, mert túlságosan liberálisnak tartják - a fő kifogás vele szemben, hogy szerepet vállat abban a Reformszövetségben, amelynek válságkezelési programját az MSZP nem támogatja.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, az MDF EP-listavezetője

Előnye: Nemzetközi tekintélyű gazdasági-pénzügyi szakember, élvezi a Magyarországnak nyújtott hitelek határidőre történő visszafizetésében érdelelt IMF bizalmát. A Horn-kormánynak már tagja volt, úgyhogy ismerik és elismerik a párton belül. Vállalná is a miniszterelnökséget.

Hátránya: Már letette a voksát az MDF mellett. Korábban már megkörnyékezték, de határozottan ragaszkodik a saját progmramjához, amelytől gyakorlatilag égnek áll a hajuk a szocialistáknak.

Gráf József agrárminiszter

Előnye: Az egyik legnépszerűbb kormánytag, integratív személyiség, aki "csöndesen, de jól végzi a dolgát".

Hátránya: A Gyurcsány-kormány tagja. Visszalépett az MSZP-elnökségi tagjelöltségtől, hátrébb szeretne lépni a nagypolitikából. Ráadásul nem is vállalná a miniszterelnökséget, és nem kifejezetten pénzügyi szakember.

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Előnye: Komoly vezetői, közigazgatási tapasztalata van. Kishíján őt választották meg kormányfőnek Medgyessy Péter lemondása után. A párt "nagy öregjeinek" egy része is mellette állt. Integratív személyiség.

Hátránya: Odakötötte magát Gyurcsány Ferenchez, ráadásul ő tölti be a kormány második legfontosabb posztját. Sokan felelősnek tartják a kialakult politikai-gazdasági helyzetért. Jelzés értékű, hogy szombaton sem ő kapta a legtöbb szavazatot az alelnök-jelöltek közül. Szürke eminenciás.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Előnye: Nemzetközi tekintélyű gazdasági-pénzügyi szakember, élvezi a pénzpiacok bizalmát.

Hátránya: A jegybank utóbbi hónapokban folytatott politikájával magára haragította a pártot. Nem világos, hogy milyen programot tudna hozni, illetve támogatni.

Surányi György, a CIB regionális igazgatója

Előnye: Nemzetközi tekintélyű gazdasági-pénzügyi szakember, élvezi a pénzpiacok bizalmát. Ő a legesélyesebb "jelölt-jelölt", akit egyébként az SZDSZ is támogatna. A bizalmat jelzi, hogy őt jelölte a kormány az EBRD elnöki tisztségére.

Hátránya: Nyilvánosan nem sokat beszélt még a terveiről, a válságkezelésről.  Sokan nem tartanák jó ötletnek, ha a gazdasági világválság feszült hangulatában éppen egy vezető bankárt jelölnének. sokan úgy gondolják, nem elég erős személyiség ahhoz, hogy keresztül vigye akaratát a parlamenten.

NOL-összefoglaló Gyurcsány Ferenc bejelentéséről és annak következményeiről

Felül: Simor, Bokros, Bajnai, Békesi; alul: Gráf, Surányi, Kiss és a nagy homály (mindkét esetben balról jobbra) - Így nézett ki a sajtó, köztük a NOL első csoportképe az utódjelöltekről
Felül: Simor, Bokros, Bajnai, Békesi; alul: Gráf, Surányi, Kiss és a nagy homály (mindkét esetben balról jobbra) - Így nézett ki a sajtó, köztük a NOL első csoportképe az utódjelöltekről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.