Két szervezetnek is elege lett a kormányból

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a European Roma Rights Centre (ERRC) a civilek vegzálása miatt hagyja ott a kormány által létrehozott Emberi Jogi Kerekasztalt.
A HVG információi szerint a NEKI és az ERRC levelet küldött Répássy Róbertnek, hogy tájékoztassák az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát: kilépnek az Emberi Jogi Kerekasztalból és az ahhoz kapcsolódó munkacsoportokból.

A két szervezet elítéli, hogy a kormány hónapok óta támadja a magyar civil szervezetek egy részét, és azokat sorozatos hatósági vizsgálatoknak veti alá, nyílt rendőrségi megfélemlítéssel lép fel a civilek ellen. Az intézkedések tükrében konstruktív, szakmai alapokon nyugvó együttműködés a továbbiakban nem valósulhat meg a kerekasztalban – írják levelükben.

A szervezetek hozzáteszik, 2012-ben azért csatlakoztak a fórumhoz, hogy szakmai véleményeik és javaslataik legalább részben megfontolásra kerülnek. Erre azonban nem került sor. Nem történt érdemi párbeszéd a kormányzat emberi jogokat érintő intézkedéseinek befolyásolásáról, ezért a NEKI és az ERRC hónapok óta fontolgatja a kerekasztalból való kilépést.

Az alapvető emberi jogokat és demokratikus alapelveket tudatosan aláásó kormányzati intézkedések sorozata és a civil szervezeteket az elmúlt hónapokban érő, fokozódó támadás most már lehetetlenné és értelmetlenné teszi, hogy bármilyen emberi jogi konzultációban részt vegyünk a kormányzattal. – írják kilépésük kapcsán.

A két szervezet hozzáteszi a hatósági eljárások és a rendőri fellépés többek között olyan, társadalmilag felbecsülhetetlenül hasznos civil szervezeti tevékenységeket lehetetlenítenek el, mint például a fiatalok demokráciaélményének javítása, a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők kezelésével kapcsolatos képzések tartása, romák közösségi érdekérvényesítésének javítása, vagy ifjúsági szervezetek bevonása a korrupció elleni küzdelembe.

A NEKI és az ERRC a kormány által vegzált civil szervezeteket támogatásukról biztosították, az azokat ért támadásokat pedig elítélik.

Korábban a Magyar Helsinki Bizottság is kilépett az Emberi Jogi Kerekasztalból. A jogvédő szervezet honlapján közölte, hogy a távozás oka a civileket érő támadássorozat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.