Két hónapon belül új társelnököt kap az LMP

Még nyáron új társelnököt választ az LMP, de könnyen lehet, hogy a Schiffer András visszavonulása miatt megüresedett parlamenti helyet nem az új vezető fogja megkapni. Szél Bernadett társelnök szerint Schiffer távozása miatt nem változik az LMP politikája.

Július 31-éig kongresszust tart az LMP, ahol megválasztják a párt új férfi társelnökét – jelentette be Szél Bernadett, az LMP társelnöke egy sajtótájékoztatón, miután együtt ülésezett a párt frakciója és országos elnöksége. A rendkívüli ülést azután hívták össze, hogy Schiffer András társelnök, frakcióvezető május 30-án bejelentette, hogy lemond vezetői tisztségéről, és parlamenti mandátumát is visszaadja szeptemberig.

„Hálásak vagyunk Schiffer Andrásnak azért, amit a pártért, Magyarországért, a magyar zöld politika és a politikai élt megújításáért tett” – mondta Szél, kifejezve ezzel, hogy nincs bennük sértettség, és nem értékelik árulásnak Schiffer döntését. Azt is elmondta, hogy az LMP Schiffer nélkül is az eddig megszokott módon, alapértékei mentén fog politizálni a jövőben is, de elismerte, „helyes az önvizsgálat ebben a pillanatban”. A párt lehetséges irányváltását, szövetségi politikájának változását firtató kérdésekre azt mondta a társelnök, hogy a továbbiakban is együttműködnek ügyek mentén más pártokkal, legyen az bárki, de tartós „szövetséget kizárólag a magyar emberekkel” kívánnak kötni.

A nyári kongresszust a lehető leggyorsabban igyekeznek lefolytatni, mert nem személyi kérdésekről, hanem a „a párt ajánlatáról” akarnak érdemben beszélni. Szél Bernadett ezért már a jövő héten országjárásba kezd, ami egyúttal a nem túl acélos szervezetű párt helyi alapszervezeteinek felélesztését, megalakítását is célozza.

Az új társelnököt – akinek az LMP alapszabálya szerint férfinak kell lennie – nyílt versenyben akarják megválasztani, ezért a sajtótájékoztatón nem is hangoztak el lehetséges nevek ebben az ügyben. A Népszabadság mai számában arról írtunk, Hadházy Ákos, volt fideszes, jelenlegi LMP-s politikus lehet esélyes a posztra. A mai ülésen arról is döntöttek, hogy az új társelnök kinevezéséig nem jelölnek ki ideiglenes társelnököt, és arról is megállapodtak, hogy marad a társelnöki rendszer. Újságírói kérdésre azt is elmondta Szél, hogy nem Schiffer helyére keresnek valakit, ezért lehetséges forgatókönyv, hogy más fogja betölteni a társelnöki posztot, és más kerül a parlamentbe, illetve a frakció élére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.