galéria megtekintése

Lehet másé az LMP

Távozik az LMP éléről Schiffer András. A párt a megálmodóját és a legismertebb arcát veszíti el. Döntését nem mindenki tartja önkéntesnek.

Mintha Orbán Viktor otthagyná a Fideszt – a legtöbb forrásunk eljutott a fenti hasonlatig, azt érzékeltetve, mit jelent az LMP-nek Schiffer András hátralépése. A párt társelnöke döntését az Indexnek adott interjúban jelentette be. Schiffer nemcsak a jelenlegi pozícióiról mond le – a társelnöki posztról mával, parlamenti mandátumáról a nyár végén –, de a belátható jövőben sem akar semmilyen (brüsszeli, alkotmánybírói) posztért ringbe szállni: kivonul a nagypolitikából, a pártja is csak egyszerű tagként számíthat rá a jövőben, újra ügyvédként szeretne praktizálni.

Schiffer Andrásnak nem sikerült elég szövetségest megnyernie az LMP ügyének. Részint ezért távozik pártja éléről és a parlamentből
Schiffer Andrásnak nem sikerült elég szövetségest megnyernie az LMP ügyének. Részint ezért távozik pártja éléről és a parlamentből
Mediaworks

Schiffer András nem egy a sok közül az LMP-ben: alapító, szóvivő, választási listavezető, frakcióvezető volt, máig messze a legismertebb, a médiában a legtöbbet szereplő, a legnagyobb tekintélyű, a miniszterelnök által is respektált LMP-s személyiség, nélküle nagyon nehéz elképzelni egy vita- és sajtóképes, komoly választási esélyekkel harcba induló formációt. Schiffer jelentős erkölcsi tőkét halmozott fel azzal, hogy a pártszakadást megkockáztatva is kitartott az LMP eredeti iránya mellett, intellektuális kapacitását, munkabírását, a politika jogi aspektusait érintő szaktudását azok sem vonták soha kétségbe, akik egyébként nem szimpatizáltak vele, főként vezetési stílusával. Ezért is tűnik nehezen hihetőnek az önkéntes politikai száműzetés verziója. A mai LMP sokkal inkább tekinthető Schiffer András kreálmányának, mint amennyire – a Fideszt és a DK-t leszámítva – bármely párt egyetlen archoz köthető. Nem meglepő, hogy azonnal felbukkantak különféle, a külső és belső nyomásgyakorlásokra utaló magyarázatkísérletek.

 

– Amikor minket kiszorítottak, mondtuk Andrásnak, hogy ez ­vele is megtörténhet. Akkor nem vette komolyan, most talán már érti, hogy mire gondoltunk – idézte fel egy névtelenséget kérő forrásunk az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért pártból, arra utalva: az LMP vezető testületeiben, vagyis az elnökségben és az Országos Politikai Tanácsban változatlanul nagy a párt „baranyai lobbijának" befolyása. Ez a kör pedig 2012–2013-ban is meghatározó befolyást gyakorolt a szervezet sorsára.
Ugyanakkor azt a többfelől is hallott véleményt, hogy az említett testületek és/vagy a Fidesz felől nehezedett volna valamilyen direkt nyomás Schiffer Andrásra, hogy vonuljon vissza, a frakció háza táján cáfolták. Szerintük ami történt, az a frakcióvezető személyes megfontolásból eredő döntése, nincs mögötte semmilyen ármány.

Az LMP-ben az elnökség és a frakció mai együttes üléséig senki nem akarta kommentálni a lemondást.

Ami a folytatást illeti, úgy tudni, már a nyáron sor kerülhet egy tisztújító közgyűlésre az üresen maradt társelnöki szék betöltése érdekében, a frakcióba pedig a legnagyobb eséllyel a szekszárdi Had­házy Ákos antikorrupciós szakszóvivő ülhet be. Ő lehet az, aki talán pótolhatja Schiffert a parlamenti vitákban: a trafikügyet kiteregető egykori fideszes politikus szavára alighanem még a kormányoldalon is odafigyelnének.

Holdudvari játékok

Schiffer fő indoka, hogy az LMP-nek nem sikerült maga köré növesztenie azt a szellemi holdudvart, ami a globalizációkritikus ökopolitikai irányzat önálló pólussá válását lehetővé tenné. E tekintetben a PM kiválása is nyilvánvalóan rontott a helyzeten. De a vidéki szervezetépítés sem hozott sok sikert. Schiffer érzékeltette, hogy megcsömörlött a kiüresített magyar parlamentarizmus hétköznapjaitól, és az is kedvét szegte, hogy a párt legfontosabb fenntarthatósági üzenetei értő közeg híján csak mérsékelt társadalmi érdeklődést váltottak ki, az LMP pedig nem tudott kitörni a kis párt kategóriából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.