Jön a marxista Bal, de a választáson még nem indul

A német Die Linke mintájára szerveződik az új radikálisan baloldali párt.

Újabb baloldali formáció megalakítását tervezik a korábban az MSZP-hez, jelenleg elsősorban a radikálisabb baloldali szervezetekhez közelálló politikai szereplők – tudta meg a Népszabadság. Kalmár Szilárd és Galba-Deák Ádám egy, a német Die Linke mintájára épülő „A Bal” nevű formációt kezdett el megépíteni, céljuk pedig egyfajta határozott, baloldali alternatíva felmutatása; nem titkoltan a baloldal jelenlegi erőivel szemben.

Kalmár és Galba-Deák nem ismeretlenek a magyar politikai életben, a 2010-es választások előtt az MSZP-hez közeli fiatal „akciócsoportként” működő Demokratikus Hálózat alapítói és aktivistái voltak (ebben az időben a szocialista Szanyi Tibor közvetlen támogatói csoportjához tartoztak), majd a Tamás Gáspár Miklós által vezetett Zöld Baloldal nevű formáció irányítói voltak; Galba-Deák még a szervezet főpolgármester-jelöltjeként is szerepelt a nyilvánosság előtt.

A mozgalmárok – mint kérdésünkre elmondták - „ideológiai és gyakorlati viták” miatt léptek ki végül a Zöld Baloldalból és kezdtek bele a Táncsics Mihály által 1848-ban alapított Munkások Újságja felélesztésébe; azóta ez a fórum fontos baloldali véleményfelületté vált.

Arról, hogy „A Bal” nevű formációt kikkel hozzák létre, egyikük sem kívánt egyelőre érdemben nyilatkozni. A részletekről annyit mondtak csupán, hogy előzetesen a baloldali térfél szinte minden fontosabb szereplőjével megpróbáltak együttműködni; sikertelenül. „Nem volt számunkra megfelelő partnert sem a Szolidaritás Mozgalom, sem a 4K!, sem pedig a Vajnai Attila -féle Munkáspárt 2006. Az MSZP-től balra álló szervezetek lényegében megszűntek az elmúlt években, sem bázisuk, sem aktivistáik nincsenek, a vezetőik pedig csak foglalják a teret és akadályozzák új szerveződések létrejöttét. Igenis van Magyarországon munkásosztály, amelyet teljesen magára hagytak. Sem a baloldalinak mondott pártok, sem a szakszervezetek nem szólítják meg őket” - hangsúlyozta kérdésünkre Kalmár Szilárd.

A pártalapító hozzátette, hogy szerinte az MSZP sem tekinthető baloldalinak és bár nem kérdőjelezik meg például Szanyi Tibor és Török Zsolt baloldaliságát, „előbbit Brüsszelbe, utóbbit az Alföldre száműzte a pártja”.

Kalmár Szilárd a kormányváltás érdekében együttműködő pártokat és vezetőit is keményen kritizálta, ugyanakkor kérdésünkre megerősítette: sem a mostani országgyűlési, sem az őszi önkormányzati választáson nem tervezik az indulást.

„Egyelőre a szervezetépítésre koncentrálunk, annak nem látjuk értelét, hogy néhány helyen tűnjünk fel csupán az országban. Legalább egy év kell ahhoz, hogy minden megyébe eljussunk és erős fővárosi szervezetet építsünk. A mostani választás kimenetele szerintünk nem kérdéses, az MSZP évek óta hibát hibára halmoz. Mesterházy Attila jó politikus, de többet kellene vállalnia a párt vezetőjeként” - fogalmazott Kalmár Szilárd, hozzátéve: nem az MSZP-től kívánnak bázist elvonni, úgy gondolják, hogy a Fideszből csalódott, de a Jobbikot taszítónak tartó szavazók találhatnak majd otthonra „A Bal” nevű formációban.

„Felvilágosult rendszerkritikát kínálunk, amely egyértelműen európai alternatívát nyújt, elveti a jobboldali pártok keleti nyitását, de azon európai pártcsaládot tekinti irányadónak, amely az Európai Unió szociális alapon való újjászervezését tekinti céljának és olyan pártok vannak benne, mint a Német Baloldali Párt vagy a görög radikális baloldal, amely a legutóbb majdnem megnyerte a súlyos válságban lévő ország parlamenti választását. A pártnak konkrét programja még nincs, csak a főbb irányokat jelöltük még ki. Fél évet adtak maguknak arra, hogy egy modern és ne csupán lózungokat tartalmazó dokumentumot állítsunk össze. Egy dolog biztos: marxisták leszünk! Nem leszünk vevők a politikai paletta egésze által szajkózott antikommunista közhelyekre, de nem ragadunk le a kádári nosztalgiánál sem!” - nyilatkozta lapunknak Kalmár Szilárd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.