Rendőrcsizma Draskovics asztalán

Fideszes performance a T. Házban - Balog Zoltán fekete bakancsot tett Draskovics Tibor asztalára. Juhász Gábor államtitkár viszont emlékeztetett: a Fidesz azzal a Jobbikkal működik együtt, mely a Magyar Gárda gazdája. A 13. havi nyugdíjat eltörölték.

Nem elég a demonstrációkon az igét hirdetni, nem elég azokat a gárdistákat szeretni, akik nekifeszülnek a rendőrpajzsoknak, és nem elég azokat a magyar gárdistákat meg nem szeretni, akik holokausztot tagadnak két kilométerrel odébb - erre a parlamenti ülésen napirend előtt Juhász Gábor igazságügyi államtitkár figyelmeztette Balog Zoltánt.

A fideszes képviselő (az emberi jogi bizottság elnöke) napirend előtt szólalt fel az ellen, hogy a Magyarországról szóló hír a válság mellett már a rasszizmus vádja, azaz, hogy a romák elleni gyilkosságot rasszista indítékból követték el. Ezekbe a cikkekbe Balog Zoltán szerint belekeverik a Magyar Gárdát, a fasisztákra való utalást, és sikerül belekeverni a legnagyobb ellenzéki pártot, és már kész a recept, miszerint a balliberális oldal nélkül Magyarországon már jobboldali diktatúra lenne. (A szocialista honatyák közül néhányan bekiabáltak, „így is van".)

Balog Zoltán a Cozma-gyilkosságot, Szögi Lajos agyonverését, Tatárszentgyörgyöt, Nagycsécset és Tiszalököt említette, de megemlékezett a 2006-os októberi rendőri fellépésről is. De azt is sérelmezte, hogy volt olyan eset, amikor is roma volt az elkövető is, s Tamás Gáspár Miklóson kívül senki nem kért elnézést, aki azt megelőzően rasszista indítékról beszélt. Az ellenzéki politikus a Szabadság Kör jelentését is idézte, miszerint Magyarországon korlátozzák a szólásszabadságot, a gyülekezési jogot, de a hatóságok is követnek el emberi jogi sérelmeket. (A Szabadság Kör jelentéséről bővebben itt olvashat.)

Ezt követően egy kis performance-ot rendezett a fideszes képviselő, amikor is egy fekete bakancsot „Jogtipró-díj - 2009" címszóval az ülésteremben odatette a távollévő Draskovics Tibor igazságügyminiszter asztalára, s megkérte a felszólalására reagáló Juhász Gábor államtitkárt, hogy juttassa el a miniszterének a Szabadság Kör elnyomó díját.

Szili Katalin házelnök a pulpitusról úgy kommentálta ezt, hogy talán nem a parlamentben kellene minderre sort keríteni, Juhász Gábor viszont a teremszolgával visszaküldette a bakancsot, mondván, hogy Balog Zoltán a helyzetével visszaélve csinál reklámot „a baráti köréhez tartozó kis civil szervezetnek".

- Önök az önkormányzatokban együttműködnek a Jobbikkal, mely gazdája a Magyar Gárdának. Vagyis az, hogy most felemeli a hangját romákkal és emberi jogi esetekkel kapcsolatosan, rendkívül abszurd - fogalmazott Juhász Gábor, aki szerint a fideszeseknek a tetteikkel kellene hitelesíteni a szavakat, megjegyezve, hogy Orbán Viktornak is volt egy félreérthető másfél mondata a cigány bűnözéssel kapcsolatosan. (A Fidesz elnöke éppen az államtitkár mögötti padsorokban ül a parlamentben, de csak mosolygott, s ingatta a fejét e megjegyzésen.)

Az igazságügyi államtitkár sajnálattal konstatálta, hogy a szélsőjobbnak van hagyománya Magyarországon, ezzel játszani, ezt újraéleszteni, becsempészni a kifejezéseikbe vagy az ezt hirdető személyek elfogadása akár az önkormányzatokban, akár a nagypolitikában „simán bűn". Akkor viszont a fideszesek zúgolódtak, amikor az államtitkár visszakérdezett: „Önök megszeretik a Magyar Gárdát is? Az újdonsült szakértői már a holokausztról szóló mondatokat fogalmazzák önnek, csak ezt a jövő héten adják elő?" Juhász Gábor végezetül arra figyelmeztette Balog Zoltánt, hogy nem a szemben ülőkre kell mutogatni, hanem el kell ismerni „tévedtünk, nem csináljuk tovább", a Fidesznek el kell válnia az önkormányzatokban is a Jobbiktól.

Vége a 13. havi nyugdíjnak

Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Többek között ezt tartalmazzák azok a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott, a Bajnai-kormány által készített módosító indítványok, amelyeket hétfőn fogadott el a parlament. A módosító csomag szerint 2012-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami először az 1952-ben születetteket érinti. Bővebben>>>

Alkotmányt módosítana az MSZP, a Fidesz maszatolást emleget

Benyújtotta azt az alkotmánymódosítási javaslatát az MSZP, amellyel a párt fellépne a társadalmi együttélést romboló, mások alapvető jogait és emberi méltóságát tagadó megnyilvánulások ellen. A Fidesz szerint régen elkésett a kormány, amikor a büntető törvénykönyvet "maszatolásszerű" módosítaná. Bővebben >>>

Neonácik a Várban: parlamenti vizsgálóbizottság alakult

Nagy többséggel támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, hogy az április közepén a Várban tartott neonáci rendezvény miatt parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre. Bővebben >>>

Gusztos a kuruc.infó szerkesztőit keresi és Morvait faggatja

A kuruc.info szerkesztőinek hatósági megtalálását kérte számon Gusztos Péter az igazságügyi minisztert interpellálva. Juhász Gábor államtitkár meglepődött a kérdésen. Gusztos nyílt levélben kérdi Morvai Krisztinát, egyetért-e a kuruc.info szellemiségével, és ízlésesnek tartja-e, hogy anyák napját Hitler-verssel köszöntötték. Bővebben >>>

'Azt hittük, elronthatatlan, a szocialisták mégis elrontották'

A Parlamentben hétfőn Magyarország uniós csatlakozásának ötödik évfordulója kapcsán is egymásnak esett a kormánypárt és az ellenzék. Bajnai Gordon kormányfő a magyarság sikertörténetének tartja a csatlakozást. Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető szerint is történelmi vágyunk teljesült az EU-csatlakozással, de azt a szocialisták elrontották. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető szerint a Fidesz pártpolitikai érdekei mögé helyezte az ország uniós tagságát, Eörsi Mátyás pedigaz új tagállamokban félre tudták tenni a belpolitikai csatákat, hogy együtt ünnepeljenek, mi viszont még nem tartunk itt, és továbbra is a csodát várjuk Brüsszeltől. Bővebben >>>

Balogh Zoltán és a csizma
Balogh Zoltán és a csizma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.