Jobbik: a betörő vállaljon felelősséget a sérüléseiért

A Jobbik a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy ne legyenek büntethetők azok, akiknek a magánterületére betörők megsérülnek egy ott található eszköz miatt.
Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a jogos védelem szabályait a sajtóban fagyállós borosgazda néven emlegetett férfi ügye miatt kezdeményezik.

A jobbikos politikus szerint azért van szükség jogszabály-módosításra, mert a jogos védelem fogalma jelenleg a személyes védelemre, illetve a kimondott védelmi eszközökre vonatkozik. Példaként említette, hogy szerinte most az is megüthetné a bokáját, aki otthonában higítót tart egy alkoholos üvegben és az abból fogyasztó tolvajnak baja keletkezne.

A Jobbik szerint azonban a betörőknek kellene nagyobb kockázatot vállalniuk, ezért törvényben mondaná ki, hogy a jogos védelem alapján ne legyen büntethető az, akinek lakásában, vagy más bekerített területén található eszköz olyan sérülést okoz a támadónak, ami a jogtalan támadás nélkül nem következett volna be - fejtette ki Staudt Gábor, aki reméli, hogy a vácszentlászlói féri ítélete másodfokon változik majd.

A Budapest Környéki Törvényszék november 11-én hét év börtönbüntetést szabott ki első fokon arra a vácszentlászlói férfira, aki 2013-ban úgy próbálta megakadályozni meggyborának ellopását, hogy fagyállót öntött bele, ezzel egy fiatalember halálát okozva. Az ítélettel szemben a vádlott mellett az ügyészség is könnyítést kért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.